Etusivu > Suuret tšekit

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Suuret tšekit

Tšekissä järjestettiin televisiossa kilpailu suurimman tšekin löytämiseksi, samaan tapaan kuin Suomessa ja monessa muussa maassa. Tämä BBC:n formaatilla pyörinyt ohjelma osoittautui Tšekissä erittäin suosituksi ohjelmaksi. Kärkikolmikon olisi arvannut etukäteen, heidän järjestyksensä on sitten makuasia. Suomessa äänestyksessä kummitteli alkuvaiheessa kärjessä Suomen kirjaimellisesti suurin mies, Väinö Myllyrinne. Tämä oli yleisön tapa kertoa, miten älytön tämä äänestys on. Myös tšekkiläiset halusivat tehdä samanlaisen kannanoton. Heidän listoillaan pyöri pitkään Jára Cimrman, joka oli nero tiedemies, tutkimusmatkailija, kemisti, kirjailija, säveltäjä ja paljon muuta. Tässä täydellisessä miehessä oli vain yksi huono puoli - hän on vain kahden radiotoimittajan mielikuvituksen tuotetta ja esiintyi kuunnelman päähahmona vuodesta 1966 lähtien. Televisioyhtiö välttyi häpeältä, kun Jára ei pärjännytkään loppuottelussa. Kolmen suurimman tšekin lista näytti seuraavalta.

1. Kaarle IV (1316-1378)

Kaarle IV toimi Tšekin kuninkaana ja sai myös koko pyhän Saksalais-Roomalaisen imperiumin valtiuden, jonka myötä hänestä tuli myös keisari. Hän vaurastutti Tšekkiä ja teki Prahasta yhden Euroopan hienoimmista kaupungeista, jota vielä tänä päivänäkin ihastellaan. Lue lisää…

2. Tomás Garrigue Masaryk (1850-1937)

Tomás G. Masaryk oli vahvasti mukana luomassa Tšekin ensimmäistä demokratiaa, joka kesti vuodesta 1918 vuoteen 1938. Itse asiassa koko tämä demokraattinen aika henkilöityy juuri häneen. Masaryk toimi Tšekkoslovakian ensimmäisenä presidenttinä. Hänet valittiin paljolti hänen moraalisten kykyjensä vuoksi. Ennen presidentiksi tuloaan, Masaryk puolusti juutalaispoikaa, jota syytettiin rituaalimurhasta, ja kaikkia juutalaisia heihin kohdistuneelta lehdistön lynkkaukselta. Laittaen oman arvovaltansa peliin ja joutuen lehdistön kritiikin kohteeksi, hän taipumatta puolusti juutalaisia. Myöhemmin on osoittautunut, kuinka aikaansa edellä hän todellisuudessa oli. Tomás Masaryk on tärkeä tšekkiläisille myös siksi, että hänessä yhdistyi tšekkoslovakialainen kansa. Hänen isänsä oli Slovakki, joka työskenteli Moraviassa (Määri) ja hänen äitinsä oli bohemialainen (böömiläinen), jolla oli saksalaiset taustat.

3. Václav Havel

Václav Havel pääsi ainoana elävänä ihmisenä kärkijoukkoon. Havel tuli kuuluisaksi kommunistiajan lopulla, kun hän taitelijaystäviensä kanssa vastusti korruptoitunutta hallintoa. Havel oli yksi Charta 77 pääarkkitehdeista, minkä takia hän joutui poliittiseksi vangiksi muutamaksi vuodeksi. Vankilasta päästyään Havel jatkoi taistelua vapauden puolesta ja johti maan demokratiaan verettömässä Samettivallankumouksessa vuonna 1989. Tämän jälkeen Havel valittiin kahdeksi kaudeksi presidentiksi. Tänä vuonna ex-presidentti ilmoitti aloittavansa presidenttikaudella vähiin jääneen näytelmäkirjoittamisensa uudelleen.

Esittelen muutamia poimintoja kärkikolmikon lisäksi:

Jan Hus (1371-1415)

Katolisen kirkon näkökulmasta Jan Hus oli katolisen kirkon reformoija. Kirkon ulkopuolisten näkökulmasta hän oli protestantti. Joka tapauksessa Husin opit laukaisivat katolisen kirkon uudistumisen ja antoivat monelle miettimisen aihetta. Hän oli esimerkiksi totuuden ääni ja puolusti totuutta kuolemaansa saakka. Jan Husin lausahduksia ovat muun muassa ”Veritas Vincit” eli ”totuus paljastaa” ja ”etsikää totuutta, kuunnelkaa totuutta, oppikaa totuutta, puhukaa totta, pysykää totuudessa, puolustakaa totuutta kunnes kuolette, sillä lopulta totuus vapauttaa teidät”. Lausahdus, jota erityisesti tšekkien kannattaisi nykypäivänä pohtia. Jan Hus kuoli roviolla 6.6.1415 syytettynä harhaoppisuudesta.

Milada Horáková (1901-1950)

Joutui 50-luvun Stalinin lynkkausoikeudenkäyntien uhriksi. Taipumatta kommunistien käsikirjoitettuun oikeudenkäyntiin, puolusti totuutta loppuun saakka. Hänet teloitettiin 27.6.1950.