Etusivu > Pivo prosím!

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Pivo prosím!

Mitäpä olisi Tšekki ilman olutta. Olutta on valmistettu Tšekissä jo vuosisatoja. Perinne lienee tullut jostakin Bavarian alueelta Saksasta, mistä myös löytää hyviä oluita. Paitsi että Tšekin oluet ovat maailman parhaita, ne ovat myös kohtuuhinnoissa. Litrahinta kaupassa on noin euron luokkaa ja ravintolassa kahden euron.

Myös tšekkiläiset ovat hulluina olueensa. Ovatpa jopa perustanee Oluenystävien puolueen ajamaan tämän kultaisen nektariinin etuja. Mikäli joku poliitikko uskaltaisi ehdottaa veronkorotusta oluelle, hänen ei tarvitsisi miettiä jatkokauttaan. Itse asiassa kommunistiaikaan vastarintaliike tosissaan mietti oluen hinnan korottamista, jotta ihmiset alkaisivat kapinoimaan miehittäjiä vastaan. Joten olut on tšekkiläisille tärkeää ja siihen ei edes EU saa koskea.

Ensimmäinen kommunistinen pääministeri ja myöhemmin myös presidentti Klement Gottwald kutsui olutta tšekkien nestemäiseksi leiväksi. Tällä hän viittasi Rooman valtakunnan sanontaan ’Panem et Circenses’ eli leipää ja sirkushuveja. Roomassa ihmiset pidettiin tyytyväisinä Colosseumilla järjestetyillä sirkushuveilla ja siellä jaetulla ilmaisella leivällä. Samalla tavalla kommunistit pitivät ihmisiä tyytyväisinä Tšekissä nestemäisellä leivällä. He tosin unohtivat sirkushuvit ja siksi kai kommunistihallinto kaatuikin. Nykyinen hallinto sen sijaan on täyttä sirkushuvia, joten demokratia säilynee Tšekissä vielä pitkään.

Tšekissä on viisi suurta panimoa. Gambrinus ja Prazdroj tulevat Plzenin kaupungista, Budvaria tehdään Ceské Budejovicen kaupungissa, Staropramenina Prahassa ja Velkopopovivický Kozel tulee Keski-Bohemiasta. Näiden lisäksi suosittuja ja helposti saatavia olutmerkkejä ovat Pilsner Uruquell ja Branik. Lisäksi jokaisella pikkukylällä tuntuu olevan oma panimonsa ja myös joillakin luostareilla on vuosisatoja vanhat perinteet oluen valmistamiseen. Budvarilla tai Budwaiserilla on ollut riitoja samannimisen Yhdysvaltalaisen olutmerkin kanssa ja siksi nämä sekoittaa helposti toisiinsa. Asia on EU:n tuomioistuimessa ratkaistavana.

Tšekki jaetaan maantieteellisesti kolmeen osaan Bohemiaan, Moraviaan ja pieneen Silesiaan. Kaikki suuret olutpanimot sijaitsevat Bohemian alueella. Moravialaiset sen sijaan ovat kuuluisia viinin tuotannostaan, jota tuotetaan erityisesti Lednicen ja Valtice alueella. Tšekki on kuitenkin ilmastollisesti viininkasvatukseen pääsääntöisesti sopimatonta. Vain Moravian eteläseudut ovat suosiollisia viinille. Oluen laatu on parantunut kommunistiajasta huomattavasti. Silloin olut saattoi sisältää epäpuhtauksia, mutta tämän päivän olut on täydellistä. Tšekkiläinen ruoka on hyvin lihapitoista ja sen kera maistuu tuopillinen olutta. Kaikista pubeista saakin myös ruokaa ja itse asiassa suosittelen, että kannattaa mieluummin mennä syömään pubiin kuin ravintolaan.

Tšekki on täynnä ’hospoda’ pubeja eli niin kutsuttuja kansankuppiloita. Näissä käydään vilkasta keskustelua siitä, mikä olutmerkki on se paras. Niinpä minäkin jouduin tällaiseen keskusteluun ja keskustelukumppanini olikin oikea asiantuntija, sillä hänen isänsä työskenteli panimossa. Hän oli huomannut saman asian kuin minäkin. Neljä suurta olutmerkkiä ovat hyviä, mutta Pilsner Uruquellin maku on muuttunut huomattavasti. Tämä tapahtui pari vuotta sitten, jolloin he ovat jotakin ihmeellistä maulle tehneet. Tässä vaiheessa jo ystäväksi kohonnut keskustelukumppani ilmaisikin asian hyvin suorasukaisesti: ”Se maistuu ihan pissille”. Niinpä olenkin siitä lähtien nimittänyt tätä keltaista ainetta Pissi Uruquelliksi ja yrittänyt vältellä sitä. Tulimme yhteiseen lopputulokseen, että isoista merkeistä Velkopopovivický Kozel ja Gambrinus olivat parhaita.

Erinomainen olut onkin yksi suurimmista syistä, miksi Tšekki on jo pitkään olleet alkoholin kulutuksen kärkimaa ja siitä on tullut yksi maan suurimmista sosiaalisista ongelmista. Useimmissa oluissa tosin on vain noin 3-4% alkoholia, joten niitä voi pitää melko mietoina. Alkoholin käyttö on täällä huomattavasti sallitumpaa, kuin Pohjoismaissa. Ihmiset voivat esimerkiksi ruokatunnillaan rauhassa nauttia muutaman oluen ilman osoittelevia katseita. Tšekissä asuu noin kymmenen miljoonaa ihmistä ja täällä käy joka vuosi yli seitsemän miljoonaa turistia. Olen pitkään miettinyt, johtuisiko suuri alkoholin kulutuksen määrä siitä, että nämä matkailijat käyvät täällä maistelemassa Tšekin kuuluisaa olutta ja näin nostavat tilastoja.