Etusivu > Luovimista Kaarlen yliopistossa

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:


Luovimista Kaarlen yliopistossa

Kaarlen yliopisto on yksi Keski-Euroopan vanhimmista ja silti se on vasta uudelleensyntynyt vuonna 1989. Viidentoista vuoden aikana on tapahtunut paljon kehitystä, mutta yliopisto kohtaa myös monia haasteita. Tšekin yliopistojen suurena ongelmana on rahoituksen huono pohja. Rahat opetukseen tulevat valtiolta, jolla taas ei ole paljoa ylimääräisiä jaeltavaksi. Kaarlen yliopisto ei ole vielä yltänyt kaikilta osin kansainväliselle tasolle opetuksen laadussa. Voin kertoa vain niistä kokemuksista, joita minulla ja ystävilläni oli, joten aivan kaikkiin laitoksiin tätä ei voi yleistää. Kerron hieman vaihto-opiskelusta eri tiedekunnissa.


Matematiikan ja fysiikan tiedekunnan päämaja Ke Karlovulla

Matematiikan ja fysiikan tiedekunta

Matematiikan ja fysiikan tiedekuntaan kuuluu em. aineiden ohella myös tietojenkäsittelytiede. Siellä ei ole vaihto-opiskelijoita oikeastaan yhtään, kaikkiaan kymmenkunta tällä lukukaudella, joten kurssitarjonta on aika heikkoa englanniksi. Onneksi joustavuutta kurssien yksilölliseen suorittamiseen tenttimällä sekä esseitä ja tehtäviä väsäämällä näyttää löytyvän kiitettävästi, joten ei satunnainen vaihto-oppilas ihan hukassa ole vaikka ei paikallista kieltä osaisikaan.

Sosiaalitieteiden tiedekunta

Useimmat vaihto-opiskelijat tulevat Kaarlen yliopistossa Sosiaalitieteiden tiedekuntaan. Heillä onkin eri tiedekunnista suurin ja paras kurssitarjonta englanninkielellä. Kaiken lisäksi osa kursseista vaikutti jopa mielenkiintoisilta. Kurssien taso on varsin hyvä ja osassa käytetään jopa vierailevia luennoitsijoita kaupungin muista yliopistoista. Tosin kielitaitoaan vielä virittelevälle natiivien englanninpuhujien pitämät teoreettiset kurssit saattavat tuottaa päänvaivaan vaikean sanastonsa takia. Kaikesta selviää kuitenkin lukemalla ahkerasti!

Historiaa Filosofian tiedekunnassa

Historiaa ei Kaarlen yliopistolla kannata tulla lukemaan historian laitokselle, mikä on harmi, koska maa on pullollaan historiaa. Historian laitos sijaitsee filosofisen tiedekunnan siipien alla ja päätin käydä tutustumassa kurssitarjontaan. Ilmoitustaululla mainostettiin kokoontumisaikaa vaihto-opiskelijoille toisen kerroksen huoneessa koordinaattorin toimistossa. Myös huoneen ovessa mainostettiin samaista aikaa. Päätin vielä varmistaa asian ja lähetin koordinaattorille sähköpostin, jonka vastauksena myös kehotettiin tulemaan samaiseen tapaamiseen.


Filosofian ja taiteiden tiedekunta

Kaikki vaikutti hyvältä. Seuraavalla viikolla menin tapaamiseen, mutta oli puoli tuntia myöhässä. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä Irlannista kotoisin ollut opiskelija oli odotellut huoneen ulkopuolella jo 45 minuuttia, eikä ketään ollut näkynyt ja huone oli lukossa. Siinä asiaa pohtiessamme koordinaattori sitten saapui. Oli kuulemma ollut kollegansa kanssa kahvilla. Päästiin kuitenkin asiaan, vaikkakin minusta tuntui, että hän olisi mieluummin halunnut päästä meistä eroon.

Koordinaattori esitteli meille Internetsivun, jolla kaikki yksi kurssi englanniksi oli. Hän ihmetteli miksi emme olleet löytäneet sivua aikaisemmin. Syynä saattoi olla, että kaikki muu koko sivustolla oli tšekiksi. Se kurssi englanniksi olikin sitten ihan hoopo, joten se siitä. Matkalla alas katsoin vielä ilmoitustaululle ja löysin CIEE:n mainoksen. Sen kurssit sitten osoittautuivatkin kelvoiksi.

Kasvatustieteiden tiedekunta

Social Sciences -tiedekunnan pääpaikka aivan joen varrella lähellä kansallisteatteria

Me opiskelimme pääasiassa kasvatustieteen tiedekunnassa. Tulevana ala-asteen opettajana opiskelin ’Department of Primary Education’ laitoksen suojissa. Kasvatustieteen tiedekunnan yleiset kurssit olivat ihan OK, mutta ’Primary Education’ laitoksella oli hieman epäilyttäviä tapoja. Eniten meitä ärsytti se, ettei kukaan tiennyt montako opintoviikkoa kursseista saamme, eivät edes opettajat. Mielestäni tällainen rikkoo aika rankasti opiskelijan oikeuksia. Me kuitenkin olemme vastuullisia tekemään tietyn määrän opintoviikkoja vaihtoaikanamme. Onneksi en kuitenkaan ollut Prahassa opintoviikkojen takia. Meitä kuitenkin hieman ihmetytti, kun lopputapaamisessa kaikki saman kurssin käyneet saivat eri määrän opintoviikkoja kuudesta kymmeneen eräästä kurssista. Ammattimaista toimintaa.

Primary education laitoksella oli myös kumma asenne, että meidän pitäisi suorittaa vain heidän kurssejaan tai itse asiassa heidän moduulinsa, joita ei ollut mahdollista jakaa erillisiin kursseihin. Me osoitimme heille mitä akateeminen vapaus tarkoittaa ja suorittelimme kursseja sen mukaan mitä halusimme muilta laitoksilta ja jopa eri tiedekunnista. Myöskin poimimme isoista moduuleista vain ne kurssit, jotka palvelivat koulutustamme ja tavoitteitamme parhaiten. Jotta tulevilla opiskelijoilla olisi jotakin hajua kursseista, kerron lyhyesti muutamasta jotka kävimme.

Kursseista

Tšekin kielen kurssi: Opetellaan sanomaan ’tämä on paperi’ ja siinä se sitten on. Opettaja oli todella mukava, mutta hänellä oli hieman vaikeuksia sekä englannin kielen että motivoitumisen kanssa. Yllättävän suuri osa tunneista oli peruttu syystä tai toisesta – liekö se motivaatio-ongelma vaikuttanut? Loppukokeena oli sanoa tšekiksi kuinka monta opintoviikkoa haluaa ja niin monta sitten saikin. Aika vähän jäi käteen. 6-7 kokoontumiskertaa ja 6 ECTS.

Tšekin kulttuurin kurssi: Erittäin hyvä syvennys Tšekin kulttuuriin. Lähes joka kerralla oli eri opettaja, joista suurin osa oli ammattilaisia. Osa luennoitsijoista ei puhunut englantia, mutta heillä oli silloin tulkki mukanaan. Kurssilla oli hyvä reflektoida niitä kysymyksiä, joita oli herännyt Prahassa asuessa. Noin 15 luentoa, kaksi esseetä, joista toinen hyvin lyhyt, sekä muodollinen tentti, 6 ECTS.

Tšekin arkkitehtuuri: Lyhyt, mutta mukava syvennys Prahan loistokkaaseen arkkitehtuuriin. Sen jälkeen katsoi Prahaa uusin silmin. Yksi luento ja yksi kävely ja tentti, 3 ECTS.

Draama opetus: Leikittiin pari kertaa hippasta. Mukavaa vastapainoa opiskelulle, mutta juuri mitään ei opittu. Useimmat tunnit peruttu. Opettaja oli mukava ja puhui hyvin englantia. 3-5 leikkituntia, 6 ECTS.


Tietojenkäsittelytieteen laitoksen rakennus Malostranske Namestilla.

Practical module: Kouluvierailuja, joista yhdessä pääsimme jopa opettamaan. Antoisia vierailuja, jotka jäivät välillä hieman avonaisiksi. Seitsemän koko aamupäivän mittaista vierailua ja ilmeisesti vapaaehtoinen essee, 8 ECTS.

Se mikä heti pistää silmään on opintoviikkojen silmitön jakaminen. Leipää ja sirkushuveja. Edellisen pohjalta voi tehdä seuraavan laskelman. Kun normaali tapaaminen oli noin 1,5 tuntia ja niitä oli 29, sekä seitsemän 3,5 tunnin mittaista vierailua, tulee työmääräksi 68 tuntia. Esseihin meni noin kaksi iltaa, mikä tekee noin 12 tuntia, joten yhteenlasketuksi työmääräksi tuli 80 tuntia 29 opintoviikolle.

Täten teimme jokaista Eurooppalaista opintoviikkoa kohden noin 2,8 tuntia töitä – ei paha. Ja 29 opintoviikkoa vastaa noin 20 suomalaista opintoviikkoa. Joten jokaista suomalaista opintoviikkoa kohden teimme 4 tuntia töitä. Aika hyvin, kun suomessa joudumme tekemään noin 40 tuntia opintoviikkoa kohden eli noin selvisimme noin kymmenesosalla. Olisi pitänyt tulla tänne lukemaan maisterinpaperit. Tällä kaavalla sellaiset olisimme saaneet sellaiset 27 vuorokaudessa, ilman nukkumisia.