Etusivu > Vysehrad

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Vysehrad – Tšekin mytologian sydän

Prahan linna on kuuluisa ympäri maailmaa ja sen kyllä huomaa turistimassoista. Prahan ongelmana on, että linna, Kaarlen silta ja vanha aukio ovat vanhoina idyllisinä rakennelmina myös erittäin ahtaita paikkoja. Turisteja tuodaan paikalle kymmenillä linja-autoilla, jolloin liikkuminen näillä alueilla ei enää ole mielekästä ja loma saattaa saada uusia piirteitä pinnan kiristyessä. Paras aika mennä vierailemaan näissä kohteissa on heti aamulla, ennen muita.


Roomalaistyylinen rotunda

Jos sitten haluat nähdä samanlaista tai jopa kauniimpaa Prahaa ilman turisteja, mene Vysehradiin. Vysehrad on linnoitus hieman etelään keskustasta. Sinne pääsee helpoiten punaisella metrolinjalla, kun jää pois Vysehradin asemalla ja sen jälkeen vain seuraa viittoja. Alun perin Vysehradiin rakennettiin linna vain sata vuotta Prahan linnan rakentamisen jälkeen. Sittemmin molemmat linnat ovat tuhoutuneet ja tilalle on rakennettu uudempia. Vysehradissa tosin voi vielä nähdä rippeitä vanhasta linnasta, mikä Prahan linnalla ei ole mahdollista.


Pietarin ja Paavalin katedraali

Vysehradissa on myös goottilaistyylinen Apostolien Pietarin ja Paavalin katedraali, joka koossa ja näyttävyydessä häviää vain hiukan Vituksen katedraalille. Vysehradissa voit nähdä myös vanhan roomalaistyylisen rotunda-kappelin eli sellaisen vanhan, pyöreän muotoisen kirkon. Vysehradin alue on kauttaaltaan korkeiden muurien ympäröimä, joilta aukeaa upeat maisemat yli Prahan. Muurien sisään jää suuri puistoalue, jossa paikalliset käyvät eväsretkillä.

Paikka onkin omiaan istuskeluun ja rentoutumiseen. Siinä sitten Prahaa ihaillessa tasatunneittain Apostolien Pietarin ja Paavalin katedraali soittaa mahtavan kellonsoiton, joka hieman vaihtelee tunneista riippuen. Jos sinulla käy hyvä tuuri, kuulet Smetanan Moldau-kappaleen. Se sopii tähän paikkaan kuin monella tapaa erityisen hyvin. Ylhäältä muurilta voi ihailla kappaleen inspiroijaa Vltava- eli Moldau-jokea. Vysehradin katedraalin hautausmaalta voit löytää säveltäjä Smetanan haudan. Samaiselta hautausmaalta löytää myös muita tšekkiläisiä kirjailijoita ja säveltäjiä, muun muassa Nerudan ja Dvorakin, ja paikka onkin erittäin tärkeä tšekkiläisille.


Maisemia Vysehradin linnoitukselta kohti Prahan linnaa.

Vysehrad on tšekkiläisen mytologian keskuspaikka. Mytologian mukaan aluetta hallitsi aikoinaan naiset, joiden johtajana oli kuningatar Libuse. Hän viekoitteli miehiä kylpemään kanssaan ja kyllästyttyään heihin heitätti heidät alas muurilta suoraan Vltava-jokeen. Tämä ei osoittautunut kovin hyväksi tavaksi hankkia maalle kuningasta ja Libuse alkoi olla jo siinä iässä, että kumppani olisi pitänyt löytää. Kansalaisetkin kasasivat hänelle paineita miehen löytämiseen. Lopulta hän ilmoitti, että laskisi hevosensa vapaaksi ja se mies kenen luo hevonen menisi, olisi oleva hänen puolisonsa. Hevonen meni suoraan maanviljelijä Premysl’n luo ja niin alkoi Premyslien pitkä hallintokausi Tšekissä. Legendan mukaan Premysl tosin oli yksi Libusen rakastajista ja niinpä hän oli kouluttanut hevosensa kulkemaan tämän luokse. Joka tapauksessa Premyslien suku hallitsi ja vaurastutti maata vuosisatoja.


Libuse ja Premysl

Vysehradissa on edelleen nähtävissä Libusen kylpylä ja patsaita. Kylpylältä alas katsellessa voi kuvitella, miksi miehen löytäminen oli niin vaikeaa. Silloin eivät tosin raitiovaunut kulkeneet alhaalla, vaan rinteet jatkuivat jylhinä Vltavaan saakka. Puistossa on myös suuria patsaita kertomassa tästä mytologian ajasta. Patsaista voit tunnistaa myös Libusen ja Premysl’n.

Palataanpa vielä hetkeksi Kaarlen sillalle, joka on koristeltu pyhien, kuninkaiden ja piispojen patsailla. Ilmansaasteiden takia sillan patsaita osa on jo korvattu ja loppujakin korvataan parhaillaan kopioilla. Kopiot tunnistaa siitä, että ne ovat muita vaaleampia. Aitoja kappaleita säilytetään Vysehradin muurien suojissa ja siellä ollessaan ne näyttävät lähestulkoon paremmilta kuin sillalla ollessaan.