Etusivu > Kaarle IV

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Kaarle IV

Tšekkien suuriin hallitsijoihin lukeutuu ehdottomasti Kaarle IV (tai Charles IV tai Karel IV, riippuu mistä maasta tarinaa kuunnellaan), sillä hän on kohottanut Prahan yhdeksi suurien joukkoon. Kirjoitin aiheesta esseen yliopistolle (ks. englanninkielinen versio), josta tässä parhaat palat myös suomeksi.

Nuoruusvuodet

Kaarle IV syntyi toukokuussa 1316 ja sai nimekseen Wenceslas paikallisen pyhän mukaan. Kaarlen isä oli John Luxemburg, joka tunnettiin siitä, ettei tällä riittänyt paljoa kiinnostusta omaa maataan kohtaan. Mieluummin John huiteli jossain maailmalla taistelemassa taisteluja ystäviensä ja liittolaistensa rinnalla. Ehti tuo kuitenkin jossain vaiheessa mennä naimisiin Elisabeth Premysl:n kanssa ja sai sitä kautta kiinnityksen Bohemian kruunuun. Premyslidien kuninkaallinen suku kun oli loppumassa ilman miespuolista perijää.

Wenceslas oli varhaiset vuotensa ensin äitinsä ja sitten isänsä siskon hoivissa, kunnes hänet lähetettiin seitsemänvuotiaana suvun tapojen mukaan Pariisiin. Hän kasvoi ja sai koulutuksensa Ranskan hovissa. Opettajana hänellä oli mm. apotti Peter Roger, josta myöhemmin tuli paavi Clement VI. Ranskan kuningatar Mary oli itse asiassa John Luxemburgin sisar ja kuningas Kaarle IV:sta puolestaan tuli Wenceslas kummisetä hänen osallistuessa kasteeseen. Kuningas antoi oman nimensä kastettavalle, joka päätti vastoin normaalia tapaa pitää sen ja niinpä Wenceslauksesta tuli Kaarle IV. Kahdeksanvuotiaana Kaarle meni naimisiin Margaret/Blanche Valoisin kanssa, joka niin ikään oli kahdeksanvuotias. Kovin varhaisessa vaiheessa solmittu liitto, vaikka eipä siinä tainnut itse asianosaisilla olla paljoa nokan koputtamista. Blanchen veljestä tuli Ranskan seuraava kuningas, joten hyviin naimisiin Kaarle kuitenkin pääsi.

Mukaan politiikkaan

Kasvettuaan hiukan Kaarle alkoi ottaa osaa isänsä politiikkaan ja asui mm. Luxemburgissa ja Pohjois-Italiassa. Luxemburgissa hänet yritettiin myrkyttää pääsiäisenä 1331, mutta koska hän oli menossa pääsiäismessuun ja jätti niin ollen edeltävän aterian syömättä, säästyi hän myös myrkytykseltä . Yhtä onnekkaita eivät olleet seurueen muut jäsenet, jotka kuolivat myrkkyyn. Myrkyttäjä saatiin kiinni ja muutaman päivän kidutuksen jälkeen tämä tunnusti kuka teon takana todella oli.

Bohemiaan Kaarle palasi viimein vuonna 1333. Hän oli aika viisas tyyppi ja osasi siinä vaiheessa ranskaa, italiaa, saksaa ja latinaa sujuvasti. Äidinkielensä tšekin Kaarle oli jo unohtanut, mutta oppi pian myös senkin. Myös Blanche tuli Bohemiaan ja synnytti pian Kaarlelle tyttären Margaretin.

Bohemiassa asiat eivät olleet järin hyvällä tolalla Johnin sotaretkien takia. Kaarlelle ei ollut esimerkiksi linnaa missä asua. Niinpä hän kunnosti Prahan linnan ja lukuisia muitakin linnoja sekä kunnostivat ja palauttavat muuta omaisuutta kruunulle. Kaarlella oli taito johtaa valtiota ja niinpä hän saikin asiat suhteellisen hyvään kuntoon varsin pian. Väärät kielet kuitenkin kuiskuttelivat Johnin korvaan ja niinpä tämä ryhtyi epäilemään poikansa pyrkimyksiä ja lähetti tämän pois Bohemiasta 1335. Varsin pian isä ja poika kuitenkin tekivät sovinnon ja Kaarle palasi takaisin hallinnollisiin kuvioihin. Bohemiaan hän kuitenkin palasi vasta 1341, jolloin John siirsi alueen hallinnollisen vastuun Kaarlelle sillä ehdolla, että hänelle maksetaan 5000 yksikköä aikalaista rahaa, jonka jälkeen hän häipyy maasta kahdeksi vuodeksi palaamatta takaisin tai pyytämättä lisää rahaa. Tämä kävi varsin hyvin Kaarlelle, joka sai johtaa maata mielensä mukaan. John palasi takaisin kahden vuoden kuluttua.

Kaarle sai aikaa paljon asioita. Hän muu ajoi kampanjaa, jonka johdosta Prahan piispasta saatiin arkkipiispa ja Bohemia sai kirkollisen autonomian. Litomysliin perustettiin uusi piispan istuin ja Pyhän Vituksen kirkko kunnostettiin valtavaksi goottilaiseksi katedraaliksi.

Bohemian kuningas

Kaarle valittiin roomalaisten kuninkaaksi (King of Romans) toukokuussa 1346 ja muutama kuukausi sen jälkeen John kuoli taistelutantereella englantilaisia vastaan. John oli ollut jo pitkään sokea, mutta osallistui silti innokkaasti taisteluihin. Jopa vastustajat kunnioittivat Johnia. Kaarle kruunattiin Bohemian kuninkaaksi Pian kruunaamisen jälkeen hän asetti lain, joka määritteli kuninkaan aseman vastakunnassa. Hän halusi Bohemiasta perinnöllisen monarkian, jossa valta periytyisi isältä vanhimmalle pojalle tai siirtyisi hätätapauksessa tyttärien kautta.

Vuosi 1348 oli sangen merkittävä vuosi Bohemialle. Huolimatta ensimmäisen vaimonsa kuolemasta Kaarle sai aikaan varsin paljon asioita, joista tärkein lienee Bohemian Kruunun maiden määritteleminen. Näihin kuului Bohemia, Moravia, Silesia ja myöhemmin Lusatia. Tässä muodossaan Bohemia oli aina 30-vuotiseen sotaan asti.

Lisäksi Kaarle laittoi alulle merkittävän määrän erilaisia rakennusprojekteja, joiden jäljet ovat vieläkin näkyvissä tavalla tai toisella. Hän laajensi Prahaa rakennuttamalla ”uuden kaupungin”, Nove Mesto, jonka johdosta Prahasta tuli mahtavampi kaupunki kun kuunaan aikalaisista Lontoosta tai Pariisista. Prahan linna ja Vyšehrad sekä monia kirkkoja kunnostettiin. Kivisilta, joka myöhemmin tunnetaan Kaarlen siltana, rakennettiin samoin kuin sitä vartioiva vanhan kaupungin siltatorni.

Kaarlen yliopisto sai alkunsa niin ikään samana vuonna, sillä Kaarle halusi tehdä Prahasta uuden oppimisen keskuksen ja kohottaa näin ollen Prahan asemaa Euroopassa. Turha kai mainitakaan, että Kaarlen yliopisto oli ensimmäinen laatuaan Keski-Euroopassa. Aluksi luentoja pidettiin kirkoissa ja luostareissa, kunnes rakennettiin yliopiston ensimmäinen päärakennus Karolinum.

Kruununjalokivilleen Kaarle rakennutti kuuluisan Karlstejnin linnan. Täytyy myöntää, että Kaarlella on ollut silmää rakennustaiteelle, sillä Karlstejn on mitä parhain esimerkki kauniin satulinnan prototyypistä.


Karlstejn

Rakennusprojektiensa ohessa Kaarle laajensi kuningaskuntaa itään ja länteen ja asetti poikiaan lähialueiden johtoon niin että lopulta Luxemburgien suvulla ei ollut juuri kilpailijoita Euroopassa. Kaarlesta tuli myös ensimmäinen Bohemialainen hallitsija, joka oli samalla kertaa sekä Roomalaisten kuningas että Holy Roman Emperor, joksi hänet kruunattiin Roomassa 1355.

Palattuaan Roomasta hän asetti säädöksen joka tunnetaan nimellä Golden Bull. Se säätelee tapaa, jolla Saksalaiset kuninkaat valitaan. Ennen kuin valtaistuimen periytyminen tuli voimaan oli tapana valita kuningas (voisi olla hyvä tapa vieläkin). Käytännössä usein vahvoilla olivat juuri edellisen kuninkaan jälkeläiset, mutta periaatteessa muillakin merkittävillä aatelisilla oli mahdollisuuksia.

Perhe

Kaarle oli naimisissa kaikkiaan neljästi. Ensimmäinen vaimo oli siis Blanche, jonka kanssa Kaarle sai kaksi tytärtä. Seuraavaksi tuli Anne Wittelsbach (1329-1353), joka kuoli lapsettomana. Kolmas vaimo Anne Swidnica (1339-1362) synnytti viimein sen kauan kaivatun pojan, Wenceslaksen. Neljäs vaimo, Elisabeth Pomerania (1345/1347-1393), oli tuotteliain ja synnytti peräti neljä lasta: Annen, Sigismundin, Johnin ja Margaretin.

Kaarle kuoli vuonna 1378 Prahassa ja hänet haudattiin Pyhän Vituksen kappeliin. Hänen kuollessaan Bohemia oli varsin mahtava valtio Euroopassa ja sitä johtamaan nousi seuraavaksi Kaarlen vanhin poika Wenceslas IV.


Kirjallisuutta

Autobiography of Emperor Charles IV and his Legend of St. Wenceslas (2001) Edit. Nagy, B. & Schaer, F. Introd. Seibt, F. Cntral European University Press, Hungary.

Cornej, P., Pokorný, J. (2000) A Brief History of the Czech Lands to 2000. Práh Press, Prague.

Polišenský, J.V. (1991) History of Czechoslovakia in Outline. Bohemia International, Prague.