Etusivu > Rikollisuutta Prahassa

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Rikollisuutta Prahassa

Prahassa, kuten kaikissa suurkaupungeissa, kannattaa varoa rikollisia. Mitään suurta rikollisuusbuumia ei Prahassa ole, mutta liika varovaisuus on aina hyvästä. Tässäpä muutama varoituksen sana teille, jotka olette tulossa Prahaan.

Ravintolahuijarit

Tšekin hospoda-ravintoloissa on tapana laittaa koko pöydän tilaukset tukkimiehen kirjanpidolla tyhjälle paperille, joka sitten toimii myös kuittina asiakkaalle. Joissakin ravintoloissa saattaa sitten joku tarjoilijan näköinen tulla pyytämään maksua. Jos virallista PRINTATTUA kuittia ei ole esittää, ei laskua periaatteessa tarvitse maksaa kunnes kuitti ilmestyy pöytään. Kaikissa ravintoloissa ei tosin siis ole printattuja kuitteja, mutta aina on oikein tarkistaa asia muulta henkilökunnalta. Ongelma esiintyy erityisesti ruuhka-aikana.

Muutenkin ravintolalaskut kannattaa aina tarkastaa huolellisesti ennen maksamista, sillä varsinkin turistialueella laskuihin ilmestyy kaikenmoista palvelumaksua, veloitusta ketsupeista, haarukoista, livemusiikista, suolasta, pippurista, naapurin tädin serkun hammaslääkärimaksusta ym. Mitään lisämaksuja ei tarvitse maksaa, jos niitä ei ole etukäteen ilmoitettu. Osa ravintoloista ilmoittaa niin kutsutun kattausmaksun ruokalistassa. Kattausmaksu tarkoittaa myös sitä, että ravintola on jo etukäteen sitä mieltä, että heidän palvelunsa on tipin arvoista, joten ylimääräistä ei enää tarvitse jättää. Joissakin maissa on myös tapana, että asiakas päättää, onko palvelu ollut tipin arvoista.


Vaaranpaikka nro 1: Vanhankaupungin aukio

Rahanvaihtajat

Erityisesti Prahan keskustassa on suuri ongelma virallisten ja epävirallisten rahanvaihtajien epärehellisyydessä. Virallisissa rahanvaihtokopeissa saatetaan ilmoittaa ulkopuolella eri kurssi, kuin kurssi lopulta on. Harva turisti edes huomaa ero ja niistä, jotka huomaavat, harva palaa vaatimaan rahojaan takaisin ja nekin harvat, jotka palaavat, saavat hermoraunion. Vaihtoa ei muka saa enää peruttua vaikka huomaisikin virheen toiminnassa… takaisin valuutat kyllä voidaan ilman muuta myydä, alemmalla ostokurssilla tietenkin ja pian poloinen valuutanvaihtaja saattaapi huomata, että jotenkin satanen onkin kutistunut kaksikymppiseksi.

Ulkopuolella saatetaan myös ilmoittaa ”commission free”, mutta huolimatta siitä, tulee laskuun muita erinimisiä lisämaksuja. Valtio tai Prahan kaupunki ei tee mitään, koska nämä rahanvaihtajat eivät periaatteessa riko mitään lakia. Toisaalta tšekkiläisiä ei paljoa haittaa, vaikka turisteja taas vedetäänkin vähän nenästä. Emme siis suosittele rahan vaihtamista Prahassa. Jos kuitenkin teet niin, on viisainta aina ennen rahan ostoa kysyä, paljonko sillä satasella kruunuja tulee käteesi ja laskea kännykän laskimella menikö ilmoitettu kurssi oikein. Siinä vaiheessa on vielä helppoa sanoa hei-hei huijarimyyjälle.

Sitten on vielä sellaisia epävirallisia rahanvaihtajia, joita kannattaa ehdottomasti välttää. He tulevat kadulla kysymään tarvetta rahanvaihtoon Tšekin kruunujen sijasta avuton turisti saattaakin sitten saada vaikkapa Bulgarian rahaa (leva), jos ei tunnista vielä paikallisia seteleitä. Täytyy kertoa, että näiden kahden rahayksikön arvossa on melkoinen ero. Ulkonäöltään 2000 arvoinen leva-seteli muistuttaa läheisesti Tsekin 2000 seteliä muun muassa väritykseltään. Pimeät rahanvaihtajat roikkuvat varsinaisten toimistojen liepeillä ja saattavat tarjota rahaa aivan uskomattomalla kurssilla. Paras tapa hankkia paikallista valuuttaa on nostaa luottokortilla automaateista, joita löytyy paljon ympäri kaupunkia.

Oudot vuokranvälittäjät

Asuntoja saatetaan tarjota vuokrattaviksi vaikka ei olisi edes oikeutta vuokrata koko asuntoa. Kannattaa aina tarkistaa, että vuokranantajalla on oikeus vuokrata asuntoa, muuten häätö saattaa tulla yllättäen. Ovatpa uudet vuokralaiset myös löytäneet asuntoon muuttoa tehdessään huumeveikkoja hörhöilemässä asunnosta. Heitä olikin sitten hieman vaikeampi saada ulos asunnosta. Joten asunto kannattaa käydä tarkistamassa ennen vuokraamista. Eräät suomalaisopiskelijat maksoivat puolestaan yhden kuun vuokran etukäteen ja heidän piti saada avaimet seuraavana aamuna. Ketään ei kuulunut ja sama kaveri asuu edelleen siinä asunnossa. Poliisi ei voinut tehdä mitään, koska kyseessä oli vain sopimusrikkomus.


Vaaranpaikka nro 2: Kaarlen silta
Valetarkastajat

Prahassa oli jokunen vuosi sitten ongelmana metroissa, raitiovaunuissa ja linja-autoissa työskentelevät valetarkastajat. Heillä oli valemerkki, jota he vilauttivat matkalaisille. Ilman lippuja matkustaneet saivat sitten kunnon maksun toilailustaan. Oikean virkamerkin kuvan löytää metroasemien ilmoitustauluilta. Näistä hepuista ei tosin ole kuulunut mitään pitkään aikaan. Huhu kertoo, että paikalliset tarkastajat olisivat antaneet heille oikein kunnolla turpiin, jonka jälkeen he siirtyivät jonnekin muualle. Varovaisena kannattaa silti olla ja siinä vaiheessa kun kohtaan viisi tai kuusi kaksimetristä ja satakiloista ”tarkastajaa” kysymässä lippuasi, on aivan sama ovatko he feikkejä vai aitoja. Lipun luovuttaa heille ihan mielellään.

Taksit

Praha on surullisen kuuluisa koko maailmassa turisteja huijaavista taksikuskeista. Tšekissä ei ole yhtä taksijärjestelmää kuten Suomessa, vaan yrittäjiä löytää joka lähtöön. Ongelma on vuoden aikana parantunut hieman, sen jälkeen kun Prahan pormestari pukeutui turistiksi ja ajeli testimielessä lentokentältä pari matkaa. Ensimmäisellä otettiin muistaakseni kuusinkertainen hinta. Toisella hän halusi maksaa euroissa, jolloin hinta oli noussut kruunuhinnasta kolminkertaiseksi.

Varminta on sopia hinta etukäteen. Vielä parempi on antaa jonkun paikallisen, kuten lentokentän infotädin, sopia hinta puolestasi. Tilatessa taksia etukäteen esimerkiksi luotetulta AAA-taksifirmalta, hinnan kuulee puhelimessa jo etukäteen, jos vain tietää matkan lähtöpaikan ja määränpään. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että 30 eurolla eli 900 kruunulla ajelet jo melkeinpä lentokentältä Tšekin rajalle asti, joten ainakaan kovin paljon enempää ei kannata maksaa.

Ruokakaupat

Tšekin viranomaiset tekivät tänä keväänä suurtarkastuksen paikallisiin ruokakauppoihin. Enemmän kuin joka toisella kaupalla oli epäselvyyksiä ilmoitettujen hintojen ja maksetun hinnan välillä. Erityisesti tarjoushintoja ei sitten kassalla huomioitukaan eli asiakas maksoi normaalin hinnan. Ainoa tapa on siis laskea ostoksesi etukäteen, ainakin noin suunnilleen. Tšekin kouluissa harjoitetaan todella paljon päässälaskua ja siksi he osaavat kaikki laskea todella hyvin, joten tällaiset tarkistukset ovat heille rutiinia, toisin kuin satunnaisille vierailijoille. Olemme myös kuulleet, että kaupoissa rahasta voisi saada väärin takaisin, joten vaihtorahat kannattaa aina tarkistaa myyjän nähden ja rahaa saattaakin yhtä äkkiä ilmestyä pöytään lisää.

Taskuvarkaat

Taskuvarkaat ovat lisääntyneet Prahassa turistien myötä. He ovat myös käyneet ovelammiksi ja ovat alkaneet naamioitua turisteiksi. Yleinen ryöstötapa on jumiuttaa ulospääsyt ratikoissa, jolloin takana olevat apurit voivat tyhjentää taskut ja reput. PIDÄ AINA ARVOTAVARAT ETUTASKUISSA JA REPUT ETUPUOLELLA. Ruuhkien muodostaminen, jumiuttaminen ja töniminen ovat merkkejä taskuvarkaudesta. He toimivat erityisesti Vanhalla aukiolla ja Kaarlen sillalla, mutta myös esimerkiksi raitiovaunu numero 22 on heidän suosikkipaikkojaan.


Vaaranpaikka nro 3: Väentungokset

Poliisit

Kun Prahassa on näin paljon rikollisuutta täytyy olla myös niitä, jotka taistelevat sitä vastaan. Meillä Suomessa näitä nimitetään poliiseiksi, mutta en tiedä prahalaista nimitystä heille. Täkäläinen nimitys poliisi nimittäin viittaa ennemminkin korruptoituneeseen huijariin. Eräs lehtimies teki paikalliselle poliisille testin. Hän (ilmeisesti ystäviensä avustuksella) palautti kymmenkunta lompakkoa paikalliselle poliisiasemalle muka löytölompakkoina. Lompakoiden omistajat kävivät sitten seuraavana aamuna kyselemässä omaisuuttaan. Osoittautui niin, että yhdessä yössä osa lompakoista oli hävinnyt ja niistäkin, jotka olivat vielä poliisin tallessa, olivat rahat hävinneet.

Erään luotettavan huhun mukaan useat niistä, jotka ovat pyrkineet Tšekin maaseudulla poliisiksi, mutta epäonnistuneet epäpätevinä, ovat sitten tulleet Prahaan töihin poliiseiksi, koska täällä on heistä pulaa ja valikointi ei ole niin tarkkaa. Keskustellessamme prahalaisten kanssa heidän suhtautuminen paikallisiin poliiseihin tuntuu olevan sama riippumatta iästä ja sukupuolesta. Poliiseja pidetään epäpätevinä, korruptoituneina, turhasta sakottavina ja pätijöinä. Reaktio yllätti meidät, koska meillä ei ole ollut mitään ongelmia paikallisten poliisien kanssa, mutta paikalliset vakuuttivat, että maine oli ansaittua. Oli miten oli, jotta vältyt älyttömiltä sakoilta, kannattaa aina poliisin nähdessään sulavasti siirtyä mahdollisimman kauas heistä.

Jos taas satut tarvitsemaan virkavaltaa, kannattaa kahdesti miettiä soittaako poliisille vai Igorille. Jälkimmäisellä asia hoituisi luultavasti nopeammin ja varmemmin. Prahassa toimii tällä hetkellä kaksi Igor-järjestelmää, joten sinulla on jopa valinnanvaraakin. Kolmaskin oli, mutta kaksi muuta taisivat ajaa sen Budapestiin. Jos haluat ottaa yhteyttä jäljelle jääneisiin, kannattanee etsintä aloittaa Karlovy Varysta.