Etusivu > Karlovy Vary

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Karlovy Vary

Miksi katsella Tšekin kurjaa tilaa, kun voit mennä juuri sinua varten tehtyyn pieneen idylliseen Tšekkiläiskylään, jossa tosin ei ole mitään muuta Tšekkiläistä kuin se, että se sattuu sijaitsemaan Tšekissä. Karlovy Varyn arkkitehtuuri vetää vertoja Prahan arkkitehtuurille, tosin tässä pienkaupungissa kaikki on kompaktimmin esillä. Kun kerran jokikin on mallailtu virtaamaan kaupungin läpi, on eroja vaikea huomata.

Karlovy Varyssa on kaksi katua, joita mielesi tekevi kävellä. Toinen on toisella puolella jokea ja toinen toisella puolella. Kun pysyttelet tarkasti näillä kaduilla, saat lähteä rauhassa tietämättä mitään todellisesta maailmasta. Jos taas poikkeat näiltä kaduilta, näet, että elämässä on muutakin kuin souvenier-shoppeja. Karlovy Varyn edustussivuun on satsattu paljon rahaa, joka ei taatusti ole tullut paikallisilta. Tiedättekö sellaisen kaverin kuin Ibrahimovits, joka osti jokin aika sitten Englantilaisen jalkapallojoukkue Chelsean? Tiedättekö, mistä hän sai rahat tämän joukkueen ostoon? No, en minäkään ihan tarkasti, mutta samaisilla ”en-ihan-tarkasti-tiedä-mistä” -rahoilla on myös samaiset itänaapurimme rahoittaneet Karlovy Varyn kunnostuksen ja he omistavatkin nykyään 70% kaupungista.

No eivät ole veli venäläisten rahat menneet hukkaan. Karlovy Vary on mukava kylpyläkaupunki luonnon keskellä. Pääkadulta kannattaa astua hieman syrjään ja kiivetä viereisille kukkuloille, joista näkee kauniin kaupungin paremmin. Koska Karlovy Vary on aivan Saksan rajalla, kaupunki kuhisee saksalaisturisteja, jotka lipittävät litratolkulla vettä pahalta maistuvista mineraalilähteistä hassuilla nokkamukeillaan, joita saa kaupungin jokaisesta souvenier-shopista. Lähteitä on eri puolilla kaupunkia ja niistä kuumimmat olivat yli 70 asteisia, joten teepussit kannattaa varata mukaan lievittämään pierunmakua.

No jotain hyvääkin venäläiset ovat kaupunkiin jättäneet. Verrattuna muihin tšekkiläisiin pikkukaupunkeihin, Karlovy Vary on mahtavassa kunnossa. Kaupungin hienoin rakennus on satumaisen näköinen venäläistyylinen ortodoksinen kirkko täkäläisittäin ihmeellisine sipulikupoleineen. Kaupungin hintataso yllätti iloisesti, koska se oli saksalaisturisteista ja ennakkoluuloista huolimatta Prahaa alhaisempi. Pieruveden sisään lappaminen oli ilmaista mutta sen ulostuottamisesta otettiinkin sitten tuplahinta. Kyllä nämä osaavat rahat ottaa pois. Karlovy Varyn ihmeellisen idyllisessä kaupungissa viihtyy hyvin päivän ja illalla voi mennä kylpylään, jotka kuulemma ovat nykyään enemmän lääketieteellisiä, eivätkä mitään huvittelupaikkoja. Kahdessa päivässä alkavat souvenier-shopit jo väsyttämään ja silloin minä ainakin ellen jo hiukan aikaisemminkin suuntisin kohti villejä (?) erämaita (!).

Kuvia