Etusivu > Castle Extra

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Linna-Extra

Täällä kun on vähän aikaa pyörinyt ympyrää ei ole enää vaikea kuvitella mistä esimerkiksi kaikki fantasia- ja keskiaikaiset seikkailupelit saavat innoituksensa. Myös vilkaisu karttaan vahvistaa asian: maa on ihan pullollaan erilaisia linnoja ja kartanoita, joita hyvällä mielikuvituksella voi linnoiksikin nimittää. Jokaisessa joen mutkassa ja kukkulan rinteessä tuntuu olevan omansa ja sen ympärille on sitten kerääntynyt pikkuinen tai isompi kyläpahanen. Matkamuistomyymälät jopa myyvät pelkkiä Tšekin linna-karttoja, joissa paikannimiä on vaikea erottaa linnan kuvien peittäessä koko kartan.

Prahan linna

Prahan linna on varmaan koko Tšekin kuuluisin, vaikka oikeasti se ei ole edes sellainen perinteinen linna vaan pikemminkin kokoelma rakennuksia jotka sitovat sisälleen linnapihat. Linna on perustettu jo aikoja sitten mutta nykyinen ilme on lähtöisin 1700-luvulta.

Karlstejn

Karsteijnin linna on aivan Prahan tuntumassa ja siksi se varmaan on niin kuuluisa. Vaan eipä sillä, linna on ehkä kaunein näkemistäni ja taatusti myös näyttää linnalta eikä vain suurehkolta rakennukselta. Linnan perusti aikoinaan Kaarle IV kruununkalleuksiensa ja aarteidensa säilytyspaikaksi 1300-luvulla. Nyt linnaa on tosin restauroitu rajusti ja tämän päivän ilme on lähtöisin 1800-luvun entisöinnistä.

Sternberk

Sternberkin linna perustettiin 1300-luvulla ja se oli aikoinaan yks Tšekin merkittävimpiä linnoituksia. Linnassa on paljon mielenkiintoisia huonekaluja, joista ainakin osa on vieläpä kohtuullisen vanhoja. Linnasta on enemmän juttua edellisessä artikkelissa Linnareissu (19.2.)

Krumlov Chateau

Krumlovin linna on Tsekin toiseksi suurin linna. Se muodostaa yhdessä Cesky Krumlovin ihanan keskiaikaisen keskustan kanssa täydellisen kokonaisuuden. Linna on perustettu 1200 luvulla yksityiseksi asunnoksi ja sen jälkeen se on ollut monien merkittävien sukujen omistuksessa. Linnan torni on jo 1100 luvulta.

Nelahozevesin linna

Nelahozevesin renesanssilinna perustettiin 1500-luvulla ja se edustaa bohemialaista arkkitehtuuria. Julkisivu sangen mielenkiintoinen kuviointi tekee linnasta näyttävän näköisen. Sisällä linnassa on merkitävä taidekokoelma ja mm. Mozartin ja Beethovenin soittimia ja käsikirjoituksia. Linna on mainittu myös jutussa CIEE (10.4.)

Valdštejnin linnoitus

Valdštejnin linnoitus on luultavasti kaikkein vanhin koko Bohemian paratiisin alueella. Se perustettiin 1260 ja se kuului Valdštejnin perheelle vain vähän aikaa. Omistajat vaihtuivat varsin tiuhan kunnes pahoin tuhoutunut linna palautettiin takaisin Valdštejneille. 1800-luvulla linnasta tehtiin uniikki pyhiinvaelluspaikka. 1900-luvulla silloiset linnan omistajat rakensivat linnan ympäristöön lukuisia retkeilyreittejä ja näköalapaikkoja ja niiden ansiosta linna tuli helpommin saavutettavaksi. Linna on mainittu myös jutussa CIEE (10.4.)

Mostin linna

Mostin linna sijaitsee linnavuorella (Hnevin), joten sitä kutsutaan myös Hnevinin linnaksi. Kaikkein varhaisimmat rauniot ovat todistetusti jopa 800 luvulta, mutta nykyinen kivilinna on saanut ilmeisesti alkunsa joskus 1100 luvun paikkeilla. Linnalla on mielenkiintoinen historia. Se on mm. ollut Rudolf II:n alkemistien majapaikkana ja sotien aikaan se veti jatkuvasti puoleensa huomattavia vihollisia. Linna on mainittu myös jutussa CIEE (10.4.)