Etusivu > CIEE

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

CIEE

Opiskelen CIEE nimisessä keskuksessa, joka on periaatteessa jonkinlainen amerikkalaisten tapa vaalia maailmanlaajuisia suhteitaan ja antaa kansalaisille mahdollisuuksia opiskella ulkomailla. Käytännössä paikka on kuitenkin rikkaille amerikkalaislapsille tarkoitettu hoitopaikka Prahan mytologisessa sydämessä, Vysehradissa. CIEE:n hyvä puoli on, että amerikkalaiset maksavat koulutuksesta Prahan sydämessä älyttömiä summia ja Erasmus opiskelijoiden ei tarvitse maksaa mitään. Eli toisin sanoen amerikkalaiset maksavat meidänkin opiskelun. God bless America.

Isojen rahojen ja hyvien perinteiden takia, CIEE keskuksessa saa länsimaiset tasot täyttävää opetusta. Sanoisinpa, että jopa parempaakin, sillä olen saanut monta ideaa, joita voisi käyttää Suomalaisessa korkeakouluopiskelussa. Yksi ratkaiseva tekijä on erittäin pätevät opettajat. Huomaa kyllä, että amerikkalaisilla on ollut varaa palkata parhaita opettajia. No, kyllä niissäkin valitettavasti poikkeuksia löytyy.

Huono puoli opiskelussa on se, että kaikki muut ovat natiiveja englannin kielen puhujia. Silloin on joskus vaikea pysyä perässä, koska luettava kirjallisuusmäärä on suomalaisittain todella suuri. Joka viikolle lukemista tulee noin 50-100 sivua, joten helpolla ei pääse, mutta samalla oppii hurjan paljon. Toisaalta amerikkalaisilla on erittäin hyvä kirjasto, josta löytyy vaadittavat kirjat kaikille kurssilaisille. Kaikki CIEE:n kurssit ovat arvoltaan 3 amerikkalaista opintoviikkoa, mikä on 6 eurooppalaista, mikä taas on 4 suomalaista. Suosittelen CIEE:n kursseja niille, jotka kyllästyvät Prahassa jatkuvaan kursseista tappeluun. Täällä asiat toimii, kun niitä on hoitamassa amerikkalaiset – eivätkä tšekit. CIEE:ltä löytyy kursseja lähinnä yhteiskuntatieteilijöille, sosiologeille, historianopiskelijoille, taiteen ja uskonnonopiskelijoille tai arkkitehdeille.

Koillis-Bohemia

Yksi erittäin hyvä esimerkki CIEE:n mentaliteetista ovat retket, jotka kuuluvat pakollisina kursseille. Jokaisen opiskelijan tulee käydä vähintään kahdella retkellä, jotka suuntautuvat Tšekin pikkukaupunkeihin tai lähimaiden pääkaupunkeihin. Retket ovat erittäin ammattimaisesti järjestettyjä ja kestävät yhdestä päivästä viikonloppuun. Itse kävin samana viikonloppuna kaksi reissua, jotka molemmat suuntautuivat pohjois-Bohemiaa.

Amerikkalaislapsien suhtautumisesta näihin retkiin kertoo se, että molemmille oli ilmoittautunut 30 opiskelijaa, joista vain kahdeksan vaivautui paikalle. Minkäpä muunkaan laista käytöstä voisi amerikkalaisilta odottaa. Toisella reissulla oli siis loppujen lopuksi kolme Erasmus opiskelijaa, kaksi Kaarlen yliopiston opiskelijaa ja kolme CIEE:n amerikkalaista opiskelijaa. Tämä ei loppujen lopuksi haitannut meitä pätkääkään, päinvastoin. Kiltit amerikkalaiset maksoivat köyhien Erasmuslaisten matkat ja ruoat, bussissa oli tilaa ja joka paikassa sai yksilöllistä opastusta.


Nelahozevesin renessanssilinna

Ensimmäinen reissu suuntautui kaakkoon Prahasta. Kävimme ensin Antonin Dvorakin syntymäkaupungissa Nelahozeves’issa. Siellä tutustuimme Nelahozevesin renessanssilinnaan, joka rakennettiin alun perin 1500-luvun puolivälin jälkeen, mutta sitä paranneltiin myöhemmin. Täällä näitä linnoja riittää ja jossain vaiheessa niihin kyllästyy. Täytyy sanoa, että tässä linnassa oli kuitenkin mukava käydä. Useimmat linnat ovat kuitenkin kivan näköisiä ulkoapäin, muttei niissä kannata sisällä aikaansa tuhlata. Asian laita on hieman sama goottilaisten kirkkojen suhteen. Kun olet nähnyt yhden, olet nähnyt kaiken. Linnaa vastapäätä on Dvorakin (lausutaan Dvorshak) syntymäkoti. Siinä ei ole mitään nähtävää sisällä, mutta kaupunki itsessään on mukavan rauhallinen pikkukaupunki.

Matkamme suuntautui seuraavaksi Cesky Raj’hin eli Bohemian paratiisiin. Pienessä kaupungissa nimeltä Turnov sijaitsi korukivityöstön museo. Alueella on suuri määrä erilaisia korukiviesiintymiä, joten perinteitä niiden työstöönkin on. Museon yhteydessä on hieman erilainen myymälä, johon kannattaa tutustua. Turnovissa rikkaat amerikkalaiset tarjosivat myös köyhille Erasmuslaisille ilmaisen aterian. Eivät ilmeisesti tiedä, että Marshal-apu loppui jo jokin aika sitten. Ai, mutta eiväthän he tainneet koskaan saada edes mahdollisuutta tarjota sitä Tšekissä.

Cesky Rajssa sijaitsee monta linnaa, joista vierailimme yhdessä, Valdstejn’in linnassa. Se perustettiin jossakin 1260-luvun tietämissä. Taas yksi linna, tosin tämä sijaitsee kauniin metsän keskellä olevan mäen päällä. Alue on myös tunnettu erikoisen muotoisista hiekkakivipylväistä, joiden päälle linnojakin on rakennettu. Tätäkin linnaa, kuten montaa muutakin Tšekin ”vanhaa” nähtävyyttä vaivaa se, että kaikki mitä näet ei välttämättä olekaan niin vanhaa. Tšekkiläiset ovat erittäin taitavia käyttämään neo-goottilaista ja neo-klassista tyyliä, mikä huiputtaa useimmat turistit luulemaan esineitä ja rakennuksia tuhansia vuosia vanhoiksi. Todellisuudessa ne ovat useinmiten 1800-luvun lopulta tuonne 1970-luvun alkupuolelle ulottuvalta ajanjaksolta.


Valdstejn’in linna

Luoteis-Bohemia

Toinen reissu suuntautui luoteis-Tšekkiin. Taas 9/10 amerikkalaisista oli poissa, mikä ei haitannut. Erikoista tosin oli, että tämä reissu oli käymälleni kurssille pakollinen ja minä oli ainoa kurssilaisista, joka lähti matkaan. No, kai minua siitä vielä jotenkin rangaistaan, eihän se muuten olisi reilua toisia kohtaan.

Ensin suuntasimme Ostrov nimiseen kaupunkiin aivan luoteis-Tšekissä. Siellä tapasimme entisen kommunistiajan vangin (tietenkin syyttömän), joka joutui pakkotyöhön uraanikaivokseen. Erittäin mielenkiintoinen tapaaminen. Hän esitteli meille uraaninkäsittelypaikan, jota kutsuttiin nimellä ”tower of death”. Hänellä oli monia mielenkiintoisia ja karmaisevia tarinoita kerrottavanaan, joista kerron joskus myöhemmin enemmän.

Seuraavaksi suuntasimme Jachymov’in kaupunkiin, jossa samainen herra Kycka esitteli meille uraanikaivoksen, jossa työskenteli. Sitä restauroidaan parhaillaan ja siitä on tarkoitus tehdä yleisölle auki oleva paikka. Myös kuoleman torni on yleisöltä suljettu. Kaivos oli käytössä jo 1500-luvulla, jolloin sieltä kaivettiin hopeaa. Silloin hopeasuonet saattoivat olla jopa 20-30 senttimetrin paksuisia ja niiden käsittelyyn ei tarvittu erikoisia erottelumenetelmiä.


Neitsyt Marian taivaaseenastumisen kirkko

Viimeiseksi kävimme Most’in kaupungissa, jossa söimme amerikkalaisten laskuun Hnevin linnassa. Käytössämme oli iso restauroitu sali pitkällä juhlapöydällä. Minulle lankesi kuninkaan paikka pöydän päässä. Syötyämme kävimme tutustumassa vanhaan goottilaiseen kirkkoon, jota kommunistit siirsivät 600 metriä 1970-luvulla. Kylän alta löytyi hiiliesiintymä, joten kommunistit tuhosivat koko Mostin lukuun ottamatta Neitsyt Marian taivaaseenastumisen kirkkoa.

No, virallisestihan kommunistit olivat ateisteja, joten virallinen selitys kirkon siirtämiseen olivat sen hienot kattokaaret. Todellisuudessa kommunistit halusivat näyttää insinöörintaitojaan koko maailmalle kustannuksista piittaamatta, kirkon siirtäminen kun ei ollut pieni operaatio. Se nostettiin kymmenillä hydraulisilla pumpuilla ilmaan ja sitten se liukui kiskoja pitkin alamäkeä alas tarvittavat metrit. Täyttä propagandaa koko touhu. Loppujen lopuksi kommunistit tuhosivat yli 800 vuotta vanhan kylän lähes täysin. Hiiliesiintymä riittikin sitten vain 25 vuodeksi, mikä kertoo kommunistien tavasta ajatella pitkälle tulevaisuuteen ja yleisestikin heidän vilkkaasta ajatuksenjuoksusta.