Etusivu > Ennen vaihtoa

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Ennen vaihtoa

Hommahan alkoi siitä, että eräs kaunis talvinen päivä keksimme lähtevämme vaihtoon. ERASMUS –vaihtoon hakuaika oli umpeutumassa, joten kohteen päättämisen ja hakupapereiden kanssa tuli hiukan kiire. Kaikki kuitenkin saatiin ajoissa järjestykseen ja niinhän ne paikat irtosivat Prahan koneesta. Olisimme ensin halunneet lähteä esimerkiksi Uuteen-Seelantiin, mutta vaihdon kustannukset olisivat nousseet huikean korkeiksi tuolloin. Erasmus-vaihdossa ei joudu maksamaan mm. lukukausimaksuja, jolloin vaihtobudjetti pienenee kummasti. Euroopan kohteista Tsekki puolestaan oli hyvin lähellä ykkössijaa. Tietysti esim. Iso-Britannia tai Irlanti olisi ollut mukava paikka oppia englantia, mutta niihin oli runsaasti hakijoita ja vähän paikkoja. Vaihtopaikan löytyminen molemmille olisi ollut hankalaa.

Petjan paikka oli suhteellisen selvä ja hän saikin alustavan tiedon valinnastaan jo kesäkuussa. Minä hain laitokselle, johon yleensä hakee kovin vähän vaihtareita ja niinpä minun vaihtopäätökseni venyi aina marraskuun alkuun. Loppujen lopuksi tietojenkäsittelytieteitä lukemassa on ainoastaan kaksi vaihtaria, joista se toinen puhuu tshekkiä. TKT on Kaarlen yliopistossa muutenkin ongelmallinen aine vaihtarille, sillä siellä ei ole ensimmäistäkään kurssia englanniksi. Outo juttu, sillä omalla laitoksella täällä koto-suomessa tuntuu joka toinen kurssi olevan englanniksi. No, onneksi muitakin mahdollisuuksia on ja niinpä aion lukea mediakulttuurin kursseja Prahassa ollessani senkin edestä.

Ennen vaihtoa on aika paljon paperisotaa käytävänä. Mukaan tarvitsee jos jonkinmoista todistusta nykyisistä opinnoista, opintotuen maksamisesta, vakuutuksista jne. Paras tapa selvitä kaikesta kunnialla on laatia lista toimiteltavista jutuista ja hoitaa ne sitten järjestyksessä pois alta. Muutto, irtisanoutumiset töistä ja asunnosta, vakuutusten kilpailuttaminen, apurahojen hakeminen, veroasioiden järjestäminen, laskujen laitto suoraveloitukseen, valtakirjojen kirjoitteleminen… miljoona hommaa, jotka kuitenkin loppua kohti hupenivat johonkin. Aktiivinen ihminen olisi hoitanut kaiken muutamassa päivässä ja jäänyt sitten odottelemaan saapuvia lentolippuja, luottokortteja jne.

Ennakkofiilikset ovat aika hyvät. Praha on tunnetusti kaunis kaupunki ja tshekkiläisillä samanlainen mentaliteetti kuin suomalaisilla. Sen tietää aina ulkomailla ollessaan, että homma ei tule toimimaan samalla tavalla kuin suomessa, mutta siihen kun varautuu, niin kaikki varmasti järjestyy. Välillä pitää myös muistaa ja osata suuttua, sillä vaihtarit ovat vastaanottavassa maassa yhtälailla työpaikkapolitiikan välikappaleita kuin paikallisetkin opiskelijat. Minullekin sanottiin ensin, että en luultavasti voi osallistua erään tiedekunnan kursseille tilojen ahtauden takia. Omiakin opiskelijoita on ihan liikaa. Toinen taho puolestaan vakuutteli, että kyllä se onnistuu ja kävi ilmeisesti ärähtämässä ensimmäiselle taholle, sillä myöhemmin tuli postia anteeksipyytävään sävyyn. Hyvä näin.

-Sonja-

Sonja stressaa. Juon kaljaa.

-Petja-