Etusivu > Laukkakilpailut

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Laukkakilpailut

Prahan laukkarata sijaitsee Velka Chuchlessa. Suomalaiselle ravikansalle laukkakilpailut ovat usein vain kaukainen käsite, jotka tuovat mieleen lähinnä Ascotin kuninkaalliset laukka- ja hattukilpailut, joissa näyttäytyminen ainakin paikalliselle aatelistolle lienee se tärkeämpi juttu kuin itse hevoset ja urheilu. No laukataan sitä kilpaa näemmä muuallakin ja pitihän sitä ihmettä käydä ihmettelemässä kun kerran näin lähellä ollaan. Laukkaradalle kulkee busseja Smichovské nádrazilta vähintään tunnin välein.

Laukkaradan yleisön osasto oli varsin pieni, mutta eipä sitä tallialueessakaan kehumista ollut. Seuraavan lähdön hevoset satuloitiin pääkatsomon vieressä olevissa boxeissa ja niitä kävelytettiin ilmeisesti lämmittelytarkoituksessa ja yleisön mieliksi pienen pienessä aitauksessa. Sai siinä sitten kukin käydä valitsemassa onnennumerolleen sopivan hevosen ja talssia sitten varma voitto mielessä totoluukulle vetoja lyömään.

Veikkaaminen

Velka Chuchlessa vetoja järjestää kaksi eri firmaa. Turf Praha antaa pelata 50 Kc:n minimipanoksella mm voittajaa tai sijaa 1-5 ja he antavat vetoa lyötäessä kiinteän kertoimen vedolle. Kertoimet ovat aika hyviä, joten syystä pelaaminen Turfin kanssa tuntui mielekkäältä. Toto CZ pystyy puolestaan tarjoamaan 20 Kc:n minimipanoksella voittaja-, sija-, kaksari- ja triplavetoja, mutta kertoimet ovat muuttuvia eli pienenevät sitä mukaa mitä enemmän tiettyjä kohteita pelataan.

Lähtö

Lähdön lähestyessä jockeyt puntataan yliaktiivisten hevosten minimaaliseen satulaan ja talutetaan radalle. Toisinaan sattuu, että ratsastajan selkään saattaminen on ongelma vielä radan puolellakin hevosen pyrkiessä jo menemään. Ihme kyllä kukaan ei pudonnut vaikka hevoset kuinka tanssivat edes takaisin. Lähetys tapahtuu ”lähetystelineistä” heti kun viimeinen ratsukko on saatu sisään ja ovet kiinni. Rata on noin kahden kilometrin mittainen ja kilpailuja on 1200m juoksusta ainakin 2400 metriin saakka.

Kilpailun jälkeen kuusi ensimmäistä hevosta kiikutetaan vielä lämmittelyaluettakin pienempään tarhaan suihkuun aivan yleisöalueen keskelle samalla kun niiden ratsastajat häviävät kiireen vilkkaan satuloiden kanssa katsomon uumeniin ilmeisesti punnitukseen. Satulan ja ratsastajan yhteispainohan ei saa ylittää tiettyä rajaa laukkakilpailuissa ja sitä tarkkaillaan varsin huolellisesti. Eivät kai halua jockeysta yhtä luurankomaisia kuin mäkihyppääjät jo ovat. Vaikka pikkuruisia tyttöjä ja poikiahan nuo silti näyttivät kaikki olevan.

Laukkakilpailuja mainostetaan koko perheen tapahtumana. Lapsille olikin omat lähdöt kahdella pikkuruisella ponilla ja lisäksi tarjolla on pumppulinnaa ja leikkialuetta. Kaikkeen mahdolliseen tapaan yleisön houkuttelemiseksi pitää varmasti panostaakin, sillä ainakin näihin tavan kisoihin yleisöä oli kertynyt perin vähän. Luulisi pääkaupungista enemmänkin alasta kiinnostunutta väkeä löytyvän.