Etusivu > Suomen Suurlähetystö

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Suomen Suurlähetystö

Suomen Tšekissä oleva suurlähetystö sijaitsee Prahassa Hellichova ykkösessä Mala Stranan kaupunginosassa, samassa rakennuksessa Norjan lähetystön kanssa. Suurlähettiläänä toimii Jorma Inki. Lähetystöön pääsee vaikkapa raitiovaunuilla 22 tai 23, kun jää pois Hellichovan pysäkillä. Suurlähetystöön kannattaa käydä ilmoittautumassa, jos oleskelee Tšekissä pidempään. Myös opiskelijoiden kannattaa käydä rekisteröitymässä suurlähetystöön, jos aikoo viettää Tšekissä useamman kuukauden. Rekisteritietoja käytetään hätätapauksia varten ja muun muassa kulttuuritapahtumista ja vaaleista tiedottamiseen. Rekisteritietoihin kannattaa laittaa mahdollinen maasta poistumispäivä, jotta tiedotteiden jakelu loppuu myös silloin.


Hellichova 1

Suomen kansalaiset, siis myös opiskelijat, voivat käydä äänestämässä vaaleissa suurlähetystössä. Tällöin kannattaa ottaa mukaan vaalilipuke, vaikkakin myös pelkällä passilla pärjää. Äänestyslippu suljetaan kirjekuoreen, jonka jälkeen se lähetetään Suomeen, jossa varsinainen äänioikeus tarkastetaan. Äänestyspäivät ulkomailla ovat hieman Suomen vaalipäiviä aikaisemmin, jotta äänet ehtivät Suomeen ajoissa. Prahan lähetystössä käy satakunta äänestäjää joka vaaleissa.

Suomen suurlähetystö on avoinna virka-aikoina, mutta paikanpäältä löytyy hätäohjeet miten toimia virka-ajan ulkopuolella. Prahan Suomen Suurlähetystöä työllistää muun muassa uudet passit ja kadonneet tavarat. EU:n myötä lähetystön työmäärä on kasvanut ja ensi vuoden lopulla alkava Suomen puheenjohtajuus tuo mukanaan uusia kuvioita. Lähetystössä työskentely on vaativaa sekä työntekijöille että heidän perheilleen, sillä usein puolison työ ei ole niin helposti siirrettävissä uuteen maahan. Ulkoministeriö on tuottanut muutto-oppaan lähetystöön työskentelemään tuleville ja heidän perheilleen. Lapset käyvät yleensä kansainvälisiä kouluja, mutta lukioikäisille on myös mahdollisuus kouluasuntolaan Helsingissä.

Yhteystiedot Suomen suurlähetystöön Prahassa:

Suurlähettiläs Jorma Inki
Embassy of Finland
Chotek Palace, Hellichova 1
11800 Prague 1
The Czech Republic

Puh. +420-2511 77251
Päivystys puh: +358-9-160 55551
e-mail: sanomat.pra@formin.fi
http://www.finlandembassy.cz/