Etusivu > Kommunismin juuret Tsekissä

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Kommunismin juuret Tsekissä

Toisen maailmansodan jälkeen tšekkiläiset kohtasivat kommunismin oikein toden teolla. Natsi-Saksa oli vallannut Tšekin ja Neuvostojoukot marssivat Prahaan vapauttajina. Pian tšekeille paljastui kuitenkin Neuvostoliiton todelliset aikeet – kommunismi oli tullut jäädäkseen. Niin alkoi ihmisoikeusrikkomusten ja vainojen aika, joka kesti 40 vuotta aina vuoden 1989 Samettivallankumoukseen.

Tänä aikana kommunisteilla oli ainakin näennäisesti suuri kannatus. Toisen maailmansodan jälkeen Tšekkoslovakiassa sallittiin vain neljä puoluetta ja kommunistinen puolue oli näistä yksi. Tšekkoslovakiasta piti tulla idän ja lännen silta, jossa kommunistit ja demokraatit voisivat elää rauhassa yhdessä. Kommunistinen puolue voitti ensimmäiset vaalit vuonna 1946 saaden kaikkiaan 40% äänistä ja puolueen johtajasta Klement Gottwaldista tuli pääministeri. Vuonna 1948 kaikkiaan 12 ei-kommunistista ministeriä erosi. Gottwald täytti heidän virkansa muiden puolueiden jäsenillä, jotka todellisuudessa olivat kommunistipuolueen kannattajia. Näin kommunistinen puolue sai täyden vallan Tšekkoslovakiassa.

Kommunistinen puolue oli nyt ainoa puolue Tšekkoslovakiassa. Tässä vaiheessa sen aikeet olivat tulleet selviksi kaikille. Yleensä, kun jostakin ei pidetä, sitä vältetään. Tšekit toisaalta ovat aina olleet hyviä sopeutumaan vallitsevaan tilanteeseen ja muutoksiin, ja kun he huomasivat, että kommunismia oli mahdotonta voittaa he siirtyivät sen puolelle. Tšekkoslovakian kommunistipuolueen jäsenmäärä vaihteli noin 1,5 ja 2 miljoonan välillä, mikä teki Tšekkoslovakiasta maailman kommunistisimman valtion, kun lukua verrataan maan pieneen asukaslukuun. Tämä on jotakin, mistä he eivät voi olla ylpeitä.

Tämä saattaa kuulostaa irrationaaliselta ajattelulta, mutta tšekkejä on joskus vaikea ymmärtää. Syyt kommunistipuolueeseen liittymiseen olivat erittäin käytännönläheisiä. Puolueen jäsenillä oli etuoikeuksia, joita muilla ei ollut. Hei saivat esimerkiksi parempia töitä, jonotusajat lyhenivät, heidän lapsensa pääsivät yliopistoon ja joskus oli jopa mahdollista matkustaa ulkomaille. Raukat halusivat vain elää normaalia elämää. Tšekkiläinen elokuvaohjaaja Milos Forman, joka on ohjannut muun muassa elokuvan Amadeus, selkeyttää tätä kommunistipuolueen ajattelua parhaiten. Hänen mukaansa, jos kommunismi joskus kaatuisi ja tilalle tulisi demokratia, uusi järjestys suojelisi myös kommunisteja. Ei siis ollut mitään syytä olla liittymättä puolueeseen, koska siinä ei voinut hävitä mitään.

Kommunistipuolueen tukeminen oli suurimmaksi osaksi luotua harhaa. Jäsenet vain imitoivat pakollisissa puoluekokouksissa samoja asioita, joita he olivat kuulleet ydinpuolueelta radiosta ja muista julkaisuista ja jotka oli jo hyväksytty sopiviksi kannoiksi. Osa heistä sananmukaisesti nukkui kokouksissa. Kun he tulivat valituksi johonkin tehtävään, he joutuivat olemaan siinä koko elämänsä, vaikka heitä ei olisikaan kiinnostanut. Myös kaikki valtion rakenteet olivat illuusiota, sillä oli olemassa myöskin rinnakkaiset rakenteet, kuten esimerkiksi niin kutsuttu toinen talous. Ihmiset kävivät niissä töissä, joihin heidät oli nimitetty päiväsaikaan, mutta illalla he tekivät sitä mitä todella osasivat. Tällä tavalla kehittyi taloudellisia verkostoja, joissa esimerkiksi yliopiston opettaja saattoi käydä tekemässä naapuruston putkityöt kuunvalossa.