Etusivu > Ceský Ráj

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Ceský ráj

Ceský ráj eli Tšekin paratiisi on nimensä veroinen. Alue on viljavaa seutua, jonka kummuilta löytyy runsaasti korukiveä. Tšekin paratiisi onkin kuuluisa korukiven ja kristallin työstöstä. Sitäkin kuuluisampi alue on luonnon rikkaudesta. Paratiisin alueella on vanhoja lehto- ja havumetsiä, sekä erikoisen muotoisia hiekkakivimuodostelmia, joista näyttävimmät ovat luonnon muovaamia kerrostalon kokoisia kivipilareita.


Sekametsää ja jyrkänteitä

Tšekin paratiisin keskeinen kylä on Turnov. Sieltä löytyy korukivimuseo ja sen yhteydestä naisten mieleen oleva myymälä, jonka hintataso on Prahaan verrattuna paljon kohtuullisemmalla tasolla. Turnovista lähteen niin kutsuttu ”Golden Path” -kävelyreitti, joka kulkee vanhojen metsien ja erikoisten kivimuodostelmien kautta. Reitille osuu jokunen linnakin, joista ainakin Valdsteinin linnasta oli erinomaiset näkymät. Koko aluetta hallitsee Troskyn linnoitus, joka on rakennettu kahden korkean kummun päällä sijaitseville korkeille kivipilareille ja hiukan niiden väliinkin. Ne näkyvät kaikkialle paratiisissa. Hruba Skálan linnaan ovat puolestaan pystyttäneet hotellin, joten halukkaat voivat tarvittaessa leikkiä linnanherraa ja –neitoa tai ainakin käydä nautiskelemassa linnan ravintolan eriomaisesta joskin hiukan arvokkaammasta menusta. Kävelyreitiksi suosittelen erityisesti Valdsteinin ja Hruba Skálan välistä aluetta, sekä ylhäällä että alhaalla kivien seassa. Näkymät ovat upeat.

Lisää luontoa löytyy Turnovista koilliseen löytyy myös lisää luontoa. Krkonosen alueelta, joka on erityisesti saksalaisten suosiossa sen sijaitessa rajan läheisyydessä. Kommunismiajalla Itä-Saksan puolelta tuli paljon saasteita, sillä kommunistinen hallinto piittasi luonnon sijaan lähinnä tuotannosta. Niinpä monet metsät tuhoutuivat myös Tšekin puolella. Tšekin pohjoisosan luonto on alkanut jälleen palautua ennalleen Itä-Saksan teollisuuden päästöjen vähennyttyä.

Tsekkiläisen kristallin koti on Nový Borin kaupungissa Turnovista luoteeseen. Lähestulkoon kaikilla tsekkiläisillä kristallifirmoilla ja pienyrittäjillä on tehdas tai paja Nový Borissa. Valikoimat ovat suuret, sillä kaupungista löytyy kaikkiaan 19 eri kristallintekijää ja yksityistä taitajaa eli jokaiselle löytyy jotakin. Suuri osa tuotannosta tehdään käsityönä, mikä näkyy jäljessä. Etpä saa samanlaisia taideteoksia Ikeasta.