Etusivu > Zdár nad Sázavou

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Zdár nad Sázavou

Zdár nad Sázavoun Zelena Horassa on UNESCOn suojelema Pyhän Johannes Nepomukin pyhiinvaelluskirkko. Erikoisen kirkosta tekee sen muoto. Sekä kirkko että sen pihamaa ovat tähdenmuotoisia. Muotoa on vaikeampi havaita alhaaltapäin. Lintuperspektiivistä kirkko näyttää aivan erilaiselta. Zdár nad Sázavoun alue on vielä hieman rakennusvaiheessa. Valmistuttuaan ympäristö muodostaa varmasti mukavan vierailukohteen kirkon kanssa.


Johannes Nepomukin kirkko

Johannes Nepomukin tarina on sangen mielenkiintoinen. Hän eli 1300 luvulla Prahan arkkipiispan lähipiirissä. Silloinen kuningas Vaclav IV (Kaarle IV:n poika) epäili arkkipiispaa petoksesta ja yritti murhauttaa tämän. Piispa pääsi pakoon, mutta Johannes jäi kuninkaan kätyreiden haaviin. Vaclav IV kuulusteli Nepomukia ja kidutti tämän vahingossa kuoliaaksi. Johanneksen ruumis heitettiin Vltavaan Kaarlen sillalta ja kerrotaan että veden pinnalle ilmestyi liekeistä tai tähdistä sädekehä siihen kohtaan mihin Nepomuk upposi. Siitä lähtien sädekehää on pidetty Nepomukin tunnuksena. Nepomukin patsas on muuten vieläkin paitsi Kaarlen sillalla, myös monilla muilla silloilla ympäri tätä seutua, sillä Nepomukia pidetään nimenomaan siltojen pyhimyksenä.

Vaan eipä Nepomukin tarina tähän pääty. Marttyyri Nepomukin ruumis löydettiin joesta ja haudattiin hänen kannattajiensa toimesta. Noin 300 vuotta myöhemmin Nepomukin ruumis kaivettiin esiin sillä hänestä haluttiin tehdä pyhä ja silloin huomattiin että kieli, jolla Nepomuk ei kavaltanut arkkipiispaa ei ollutkaan maatunut samalla tavalla kuin muu ruumis. Tätä pidettiin sädekehän jälkeen Nepomukin toisena ihmeenä ja niinpä koko mies julistettiin pyhimykseksi. Nepomuk on haudattu Pyhän Vituksen kappeliin ja tuo kummallinen kieli on esillä haudan lähettyvillä vadilla. Kielen säilymistä pidetään merkkinä siitä, ettei Nepomuk paljastanut Vaclav IV:lle arkkipiispan sijaintia kidutuksesta huolimatta.


Kirkon hautausmaata

Muitakin versioita Nepomukin kuolemasta ja sen syistä on. Yksi kertoo, että kuningas tapatti hänet, koska hän ei suostunut paljastamaan mitä kuningatar oli sanonut ripillä ollessaan ja kieli on todiste tämän hienotunteisuudesta. Toisen mukaan Nepomuk ei kannattanut kuninkaan apottikandidaattia ja niinpä hänet viskattiin kädet ja jalat sidottuina jokeen.

Kommunistit viimein ”tutkivat” Nepomukin kielen ja tulivat siihen tulokseen, että mitään ihmettä ei ollutkaan tapahtunut kielen sulamattomuuden suhteen, vaan että kieli olisikin pala aivoja joka olisi ajelehtinut normaalilta paikaltaan ruumiin suuhun ja säilynyt ”jonkin erikoisen kemiallisen reaktion” takia. Mikä se semmoinen reaktio on, siitä ei tainnut veli kommunisteillakaan olla harmainta hajua.

Jaa-a, mikä sitten lieneekään totuus, sitä ei voi tietää. Vatikaanin ja kommunistien tarinat ovat aikojen saatossa osoittautuneet varsin paikkansapitäviksi. Tarina Nepomukin kuoleman jälkeen on kuitenkin on niin mielenkiintoinen, että paremman puutteessa Nepomukin tarinankin voisi vaikka ottaakin todesta… kuka nyt sitten minkäkin version sitten haluaa uskoa.