Etusivu > Moravský Kras

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Moravský Kras

Moravský Kras eli Moravian Karstiluolat sijaitsevat aivan Tšekin toiseksi suurimman kaupungin Brnon pohjoispuolella. Luolat ovat tippukiviluolia ja niitä on alueella yli 20 kilometriä. Yleisölle on avoinna vain muutamia, joista itse vierailimme vajaan kilometrin mittaisella, erittäin mielenkiintoisella pätkällä Punkevnin luolassa. Vierailu luolille kannattaa varata etukäteen, sillä opastetuille kierroksille otetaan mukaan vain rajoitettu määrä ihmisiä ja halukkaita ainakin kesäiseen aikaan näyttää olevan aika paljon.


Tippukiveä

Kierros alkaa kävelyllä ja jatkuu matalilla veneillä maanalaista jokea pitkin. Tippukivimuodostelman ovat hienoa luonnon taidetta, joka on syntynyt miljoonien vuosien saatossa. Kivet kasvavat yhden millin noin 3-5 vuodessa, joten aikaa todellakin on tarvittu. Yksi osa luolasta on romahtanut ja opastettu reitti kulkee sen kautta. Romahtaneen kohdan yläosan luolastossa asustelee kuulemma paljon eri lajisia lepakoita. No, nyt jottei mene pelotteluksi, luolat eivät enää romahtele, eivätkä lepakot ime vertasi, vaan ovat päivät luolassaan ja illat syövät hyönteisiä. Luolissa on tilaa runsaasti, joten ahtaanpaikankammoinenkaan ei saa kohtausta. Mieti nyt, jos siellä on joki, jossa kulkee laivojakin.


Romahtanut osa luolaa

Aivan luolille asti ei autoilla pääse, vaan ne tulee jättää parin kilometrin päässä olevalle Skalni Mlýn hotellin ja infokeskuksen parkkipaikalle. Parkkipaikalta on veturikuljetus luolille. Jos ostat combi-lipun pääset katselemaan luolan romahtanutta osaa myös ylhäältä päin, sillä huipulle menee vaijerihissi. Koko vierailulle tulee hintaa maksimissaan noin 6-7 euroa per henkilö. Kävelemällä ja opiskelijana pääset noin 2 eurolla. Alueella menee myös mukavia kävelyreittejä, joilla voisi viettää enemmänkin aikaa tallustellen. Karttoja vain tuntui olevan hiukan nihkeästi saatavilla tai sitten en vain huomannut niitä… harmi sinänsä, siinä voisi olla markkinarakoa paikallisille yrittäjille.