Etusivu > Lednice ja Valtice

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Lednice ja Valtice

Ledicen ja Valticen alue sijaitsee aivan Tšekin eteläosassa. Alue on kuuluisa viinituotannostaan. Tšekki sijaitsee hieman liian pohjoisessa ja idässä viinintuotantoa ajatellen, sillä ilmasto ei ole aivan sopiva viinin kasvulle. Lednicen ja Valticen alue onkin käytännössä ainoa Tsekin viinialue. Alue on myös UNESCOn maailmanperintölistalla. Alueella sijaitsee myös tärkeitä ja erikoisia vesistöjä, muun muassa tulvametsät, jossa metsä kasvaa kirjaimellisesti vedessä.

Eteläisen viinialueen rungon muodostaa Lednicen ja Valticen kylät, jotka sijaitsevat seitsemän kilometrin päässä toisistaan. Näiden kahden idyllisen kylän välille sijoittuu yksi Tšekin suosituimmista pyöräilykohteista. Polkupyörän saan vuokrattua kummasta kylästä tahansa noin kahdeksan euron päivähintaan. Suositeltava reitti kulkee näiden kaupunkien välillä hieman mutkitellen. Se kulkee läpi viinipeltojen, lehto- ja havumetsien ja reitille sattuu muutamia erikoisia rakennelmia. Olikin hieman hassua, kun keskellä ”korpea” metsäpolun halkaisee kesken kaiken lähes Pariisilaistyylinen riemukaari ja seuraavan mutkan takaa putkahtaa goottilainen kappeli. On ne paikat löytänyt. Reitistä kannattaa kysellä tarkemmin kaupunkien infoista, mutta näin nyrkkisääntönä ehdottaisin, että jos lähdet Valticesta Ledniceen päin käänny heti rautatien ylitettyäsi oikealle ja seuraa punaisella merkittyä reittiä. Reitille ei muuten kannata lähteä autolla, jotkut sissit sen sijaan kävelivät sen.

Valticessa kannattaapi ensin etsiä majapaikka ja autolle parkki ennen kuin suuntaa tutustumaan paikalliseen linnaan ja etenkin sen mainitsemisen arvoisiin viinikellareihin. Tsekissä on auton ratissa ollessa promilleraja tasan nolla eikä kellarivierailun jälkeen siis asiaa tielle enää ole. Ensimmäisenä voi vilkaista kuivin suin sen virallisemman viinikellarin kaikkine hienoine sisustuksineen ja viinimerkkeineen ja suunnata sitten linnan kupeessa olevaan hieman rähjäisempään, mutta paljon edullisempaan viinikellariin maistelukierrokselle.


Valticen linna


Tunnelmaa linnan viinikellarissa

Lednicen kylässä puolestaan on erittäin erikoinen linna, sillä sen eri siivet edustavat eri rakennustyylejä, mikä tekee linnasta hiukan huvittavankin näköisen. Linnalla on puutarha, joka saa pariisilaisetkin kalpenemaan. Puutarhaan kuuluu myös vesistöalue, joka on luonnon diversiteetiltään erittäin monipuolinen ja rikas. Pienen vesistöalueen kiertää helposti myös kävellen ja puolivälissä voi käydä katsomassa aluetta lintuperspektiivistä kiipeämällä minareetin huipulle. Kiipeämisen ja etenkin alas tulemisen jälkeen et tarvitse enää paukkua, sillä maailma pyörii silmissä ilmankin.


Lednicen linna