Etusivu > Arkkitehtuuri

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Arkkitehtuuri

Kävin parin tunnin pikakurssin arkkitehtuurista, jota Prahassa niin paljon mainostetaan. Eikä Prahaa suotta mainosteta arkkitehdin unelmana, sillä eri vanhoja tyylisuuntia löytää joka kadunkulmasta. Useimmat rakennukset on tosin pilattu ensimmäisestä kerroksesta, joten katse kannattaa kohdistaa Prahassa ylöspäin ja näkee kaupungin aivan toisesta näkökulmasta. Tässäpä joitakin vinkkejä arkkitehtuurista, jotta pääset sitten prassailemaan taidoillasi ystävillesi.

Romanesque

Vanhin tyyli, jota Prahasta löytää on roomalainen tyyli (romanesque). Sen tunnistaa tynnyrikaarista ja tällaisten rakennusten ikkunat ovat pieniä ja siksi sisätilat ovat pimeähköjä. Rakennukset ovat usein vaatimattomia. Roomalaisessa tyylissä esiintyy myös kreikkalaisia pylväitä.


Rotunda

 


Kutna Horan goottilainen kirkko
Goottilainen

Goottilainen tyyli on ehkä Prahan tunnetuin ja näyttävin. Vituksen katedraali on tyypillisin esimerkki tästä tyylistä. Goottilaiset rakennukset ovat korkeita, niissä on käpymäisiä torneja ja kirkoissa on myös gargoyleja. Kaikki Prahan goottilaiset rakennukset ovat tummia, mutta vaaleitakin on Tšekissä paljon. Goottilaisissa rakennuksissa on niin kutsuttuja ruusuikkunoita ja goottilainen holvikaari on erimuotoinen kuin roomalainen, päättyen terävään kulmaan. Goottilaisen arkkitehtuurin myötä ikkunoista voitiin tehdä korkeampia ja niinpä ne ovatkin todella korkeita. Samalla kirkoista tuli sisältä valoisampia.

 

Renessanssi

Renessanssi toi Italiasta mukanaan oman tyylinsä myös rakennuksiin. Renessanssirakennukset tunnistat maalatuista seinäkuvioinneista, pylväin tuetuista parvekkeista ja tyylille ominaisen muotoisista suorakulmaisista ikkunoista.


Renessanssin talo

 


Loreton kappeli
Barokki

Barokkityylisiä rakennuksia on Prahassa paljon. Barokkirakennuksen tunnistaa helpoiten katolla olevista patsaista. Lisäksi barokkirakennukset ovat erittäin paljolti koristeltuja kohokuvioilla. Rakennukset antavat vaikutelman, että joku on halunnut prassailla jo ennen sinua.

 

 

Rokokoo

Barokki ja rokokoo tyyleissä on tyypillistä piano nobilen käyttö. Tällöin joku ylemmistä kerroksista tehdään korkeammaksi kuin alakerrokset. Tällä halutaan korostaa aatelisten asuinkerrosta rahvaan kerroksesta. Tämän näkee erittäin hyvin esimerkiksi Prahan linnalla sijaitsevassa Arkkipiispan palatsissa.


Arkkipiispan palatsi
 

Municipal House
Art Nouveau

Useat Prahan kauniista rakennuksista eivät ole niin vanhoja kuin heti luulisi. Useat tärkeimmistä rakennuksista ovat peräisin 1800- ja 1900-luvuilta. Tällöin syntyi niin kutsuttu Art Nouveau tyyli. Jos et keksi, mihin tyyliin jokin rakennus kuuluu, voit laittaa sen kuulumaan Art Nouveau tyyliin, sillä siinä on paljon eri suuntauksia. Kuuluisimmat tämän tyylin rakennukset ovat Prahassa Kansallisteatteri, Municipal house ja Kansallismuseo. Art Nouveaun tunnistaa freskomaisista maalauksista ja parvekkeissa käytetystä koristeellisesta metallista.

 
Neo-tyylit

Jottei prassailusta tulisi liian helppoa, täytyy kertoa, että Praha on myös täynnä erilaisia neo-tyylejä, eli vanhojen tyylien uusintoja. Niistä löytää samoja elementtejä kuin vanhoistakin, mutta samalla niihin on saatettu sekoittaa muitakin tyylejä. Kuuluisin esimerkki neo-tyylistä, tällä kertaa neo-goottisesta tyylistä, Prahassa on edelleen Vituksen katedraali, sen kaksi mastoa kun on rakennettu vasta 1960-luvulla.

Eli kävellessäsi Prahan turistien täyttämillä kaduilla on usein viisasta nostaa katse ylöspäin. Samalla pystyt hetkeksi unohtamaan, ettet ole yksin ja kävelystä ruuhkassa tulee huomattavasti helpompaa, ihmisten väistellessä ylöspäin katsovaa hullua. Ihana kävelyhetkesi saattaa kuitenkin katketa lyhyeen, tai pitäisikö sanoa pitkään, kaksisataakiloiseen kaveriin, joka myös katselee ylöspäin. No, sitten katseesi on ainakin suuntautunut ylöspäin kuten kuuluukin.

Jos katselet alaspäin saatat nähdä vanhoja ikkunoita katutasossa. Prahaa korotettiin aikoinaan tulvatuhojen estämiseksi muutamalla metrillä ja siksipä matalalla olevia ikkunoita näkee paljonkin ympäri kaupunkia


Katutason ikkuna