Etusivu > Ratsastusta Prahassa

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Ratsastusta Prahassa

Ratsastustallin löytäminen Prahasta on työn ja tuskan takana, sillä yksikään ei oikeastaan liiemmin ilmoittele englanniksi että ”täällä ollaan, tervetuloa ratsastamaan!” Siispä sanakirjan kanssa verkkoa selaamaan tai yhteistyötä tekemään paikallisten kanssa. Muutama talli on mm. Mondossa ilmoittanut englanninkielisestä opetuksesta, mutta esim. TJ Tempo eteläpuolella Prahaa ei ollenkaan halunnut ottaa irtotuntilaisia, vaan kaikki heidän ratsastajat kuuluvat johonkin kerhoon, johon kuuluu osaltaan myös tallin ja karsinoiden siivoamisessa auttaminen. Siihen saa kyllä liittyä jos haluaa. No Thanks, haluaisin ratsastaa ja olen valmis maksamaan siitä, ei minulla ole aikaa putsata karsinoita. Country Saloon Praha 10 alueella puolestaan ilmeisesti tarjoaa lännenratsastusta, mutta nettisivuilta ei ainakaan kovin helposti löydy todellista informaatiota aiheesta. Lopulta ratsastajankaupassa osattiin neuvoa muutamia talleja ja päästiin alkuun. Nyt on sitten kaksi kertaa ja kaksi tallia takana päin ja kokemukset ovat varsin ristiriitaiset.

Berounin talli

Perjantaina teimme retken Prahan naapurikylään Berouniin, jossa Velkostatek Tetin Equestrian Center osoittautui oikein mukavaksi paikaksi. Farmin omistaa Itävaltalainen pariskunta, joista nainen vetää ratsastuskoulua ja mies kaikkia muita virityksiä kuten karjankasvatusta ja festarivessojen vuokraamista. Toinen opettaja tallilla on hollantilainen Sofia.

Tallin tilat olivat siistit ja ratsastaa pystyi joko melko pienessä maneesissa tai isolla kentällä. Tallilta tehdään myös retkiä lähimaastoon ja vaikkapa aina Karstejnin linnalle saakka. Jokaiselle hevoselle oli suurin piirtein omat välineet ja ratsastajat saivat lainata tarvittaessa kypärän ja raipan tallilta. Tunnit pidetään pienryhmissä, jolloin on parempi mahdollisuus saada yksilöllistä opetusta. Tuntihevosia on kahdeksan, ja niiden kokoluokka on ponista isoihin ratsuihin. Meille Camillan kanssa siunaantui keskikoon pollet, joiden selässä tuli lähinnä koominen olo…kumpikaan meistä ei ole erityisen lyhyt. Ehkä ensi kerralla saa sitten kunnollisen kokoisen hevonen.

Toisaalta pollen matalasta koosta oli myös hyötyä sillä otin tunnin aikana tuntumaa myös kentän pintaan, kun en enää pysähtynytkään säikähtäneen hevosen mukana joissain kummallisissa sivulaukka-askelissa. No tulipahan sekin koettua, nyt sitä pitäisi siten olla taas rahtusen parempi ratsastaja. Muuten hevoset tuntuivat ainakin kohtuullisen hyviltä, vaikka omani, Eva, tahtoi hiukan lintsata kun huomasi ratsastajansa hiukan epävarmemmaksi. Tyypillinen ”tallin taatusti rauhallisin hevonen”. Opetuksen taso oli mielestäni aika hyvä. Opettaja neuvoi hyvin jokaisen tehtävän, opasti apujen käytössä ja kuunteli kiinnostuneena myös omia näkemyksiäni.

Hintaa ratsastukselle tuli 550 Kc/tunti eli n. 17-18 €. Matkaa tallille on Prahasta junalla noin tunti, mikä on tietysti miinusta, mutta toisaalta pääsee ratsastamaan hiukan rauhallisemmassa ympäristössä verrattuna Prahan alueeseen.

Hostivarin talli

Seuraava sessio oli heti seuraavana päivänä Jezdecká Spolecnost Staj Hostivar –ratsastustallilla. Jo mennessä systeemi vaikutti sangen kummalliselta. Ratsastuskoululla oli lainattavana ainoastaan kaksi kypärää jotka molemmat olivat todella pölyisiä ja toisessa oli valtava palkeenkieli ja vino lippa. Kaksi kaveriani tarvitsivat molemmat kypärät, mutta toinen oli liian pieni. Lopulta Karin ratsasti ilman. Muutenkin tallilla ei näemmä ollut tapana edellyttää ratsastajiltaan kypärän käyttöä. Samalle tunnille tuli varsin aloitteleva mies, joka ratsasti ilman kypärää, farkuissa ja tasapohjaiset lenkkarit jalassa. Aika vaarallista touhua. Sama päti myös parempien ratsastajien kanssa. Kukaan näkemistäni ratsastajista lukuun ottamatta ystävääni ei käyttänyt kypärää. Olenpa melkein satavarma, että suomessa ei kypärättömällä ole asiaa tunnille ja myös ratsastuksenopettajat käyttävät aina kypärää.

Tunti puolestaan oli ainakin omalta osaltani melkoinen floppi. Alla oli hevonen, jonka peruslaiskaa luonnetta ei minkäänlaisilla avuilla saanut ravaamaan ilman raippaa tai siis avut eivät menneet oikeastaan ollenkaan perille. Ja jos irrotit hiukankin pohjetta pollesta tuli kentän keskeltä kielto että älä potki sitä hevosta vaan purista… joopa joo, jos kyse olisi ollut vain minusta olisin varmaan pistänyt kaiken oman heikon ratsastustaitoni ja huonon puristusvoiman piikkiin, mutta pidempään ratsastaneet kaverini totesivat saman asian. Sitä paitsi hyvin koulutettua ratsua ei tarvitse ajaa hampaat irvessä eteenpäin.


Näin sitä vaan kypärättä huidellaan...

Tunnin aikana ei vaihdettu kertaakaan suuntaa ja volttien tms. taivutusten tekemiseen ei ainakaan rohkaistu. Jos antoi tietä nopeammalle hevoselle vaihtamalla kentällä puolta ihmeteltiin välittömästi miksi teit noin. Välillä hevoset koottiin peräkkäin ja tarkoituksena oli säilyttää hevosen mittainen välimatka… mikä johti käytännössä siihen että pysähtymistä tai hiljentämistä ei juuri ehtinyt valmistella kun edellinen päätti yhtäkkiä hiljentää. Ihan järjetön harjoitus. Välillä ryhmä jaettiin kahtia ja toiset menivät käyntiä sillä välin kun toiset harjoittivat jotain ravin tynkää. Koska itse olin siinä ns. heikommassa ryhmässä tulin kävelleeksi aika paljon yhden tunnin aikana. Opettaja neuvoi harvoin kuinka jokin asia tehdään apujen avulla, pikemminkin tuli tuomio väärästä tavasta ja siinä se. Oppimisen taso tunnilla oli siis täysi nolla.

Hintaa ratsastuksella oli 350 Kc

Ratsastuskulttuurista

Pieniä eroja on kaiken kaikkiaan nähtävissä ratsastuskulttuurissa. Jengi menee täällä aika lyhyillä jalustimilla, mikä johtaa usein tuoli-istuntaan. Minua lähinnä katsotaan pitkään kun pohdin pitäisikö vielä pidentää siinä missä toiset lyhentäisivät ainakin kaksi pykälää. Kypärän käyttö on tosiaan aika vähäistä, sillä olen muillakin talleilla nähnyt varsinkin kokeneempien ratsastavan kypärättä. Outoa esimerkkiä he näyttävät nuoremmilleen. Hevoset on laitettu molemmilla kerroilla itse, mutta ainakin joillain talleilla onnistuu myös se, että hevosen saa valmiiksi laitettuna. Mistä kukakin nyt sitten pitääkään. Kevyt ravi on suosiossaan, sillä kummallakin tunnilla siirryttiin suoraan kevyeen raviin. Outo juttu sillä luulisi harjoitusravin nimenomaan kertovan enemmän siitä ratsastajan tasosta ja harjoittavan tasapainoa ym. Onko se riittävä syy vältellä harjoitusravia, että ratsastajat eivät vain nauti harjoitusravista tai että se on ikään kuin vaikeampaa? Omalla tallillani mennään paljon harjoitusravia ja kiitos siitä, sillä tasapaino on parantunut huomattavasti sen ansiosta.

Seuraavaksi tähtäimessä on lähellä eläintarhaa sijaitseva suuri ratsastustalli, saa nähdä ratkaiseeko kolmas kerta ratsastuksenopetuksen todellisen tason täällä Prahassa.