Etusivu > Panelaks

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Panelaks

Kerroin aikaisemmin panelaks- kerrostaloista. No, tässä hieman kuvia sellaisista. Ensimmäiset ovat Jizni Mesto nimisestä paikasta ja toiset Hostivar nimisestä paikasta. Molemmat ovat Kolej Hostivarin lähellä Praha 10 alueella. Itse asiassa Kolej Hostivar on saman ajan design-tuotteita noiden kanssa, mutta täällä on hieman maalilla (tai teipillä) paikkailtu suurimpia reikiä. Jizni Mesto on Prahan kuuluisin, siis sillä surullisella tavalla kuuluisin panelaks -kaupunginosa. Sellainen kommunistiajan taidonnäyte. Näihin panelakseihin ne sitten majoittavat kaikki ulkomaalaiset opiskelijat. Kai sekin on tapa viestittää ulkomaailmalle, minkälainen maa tämä oikeasti on.

Sanat jotka parhaiten kuvaavat panelakseja: toimimattomuus, ruma, ränsistynyt, alkoholismi, työttömyys, paperiseinät, vuokran säännöstely, kaukana…

Tšekin suurin ongelma on maan suuri kaksijakoisuus - rikas Praha ja köyhä muu maa. Itse asiassa Prahan elintaso on yksi Euroopan korkeimpia ja siksi se ei enää saa avustuksia EU:lta. Mutta ei ole tarvettakaan, sillä paikallisten mukaan Prahan kaupunki on rikkaampi kuin Tšekin valtio ja jos joku tarvitsee rahaa on parempi kääntyä kaupungin puoleen. Eikä ihmekään - Tsekeissä viraili viime vuonna 7 miljoonaa turistia, joista suurin osa Prahassa. Seitsemän miljoonaa on melko paljon otettuna huomioon, että koko Tsekissä asuu vain 10 miljoonaa ihmistä. Myös useat läntiset alueet Saksan rajalla ovat melko rikkaita, mutta itäinen Tšekki on rutiköyhä. Tästä tulee muodostumaan ongelma. Prahan väkiluku tulee kasvamaan ja sosiaaliset ongelmat tulevat kertymään itäisille alueille. Tällä hetkellä Prahan työttömyysaste on noin kaksi prosenttia, kun se itäisillä alueilla on noin 20%. On luonnollista, että massat alkavat jossakin vaiheessa liikkua Prahaa kohti ja nyt, kun Euroopassa on vapaa liikkuminen, saattavat jopa tulla kotiasi.


Jizni Meston ihanuuksia

Naapuritalomme Hostivarissa

 


Luvattu maa