Etusivu > Brevnov Monastery

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Brevnovin Luostari

Benedictus Nursialainen perusti aikoinaan ensimmäisen munkkiyhteisön ja loi samalla perustan koko länsimaiselle luostarijärjestelmälle (tämäkin riippuu näkökulmasta). Hänen oppeihinsa kuului muun muassa ”ora et labora” eli rukoile ja tee työtä, mikä on vielä tänäänkin useiden luostarijärjestelmien perusoppeja. Brevnovin luostari perustettiin vuonna 993. Silloinen kuningas Boleslav II ja piispa Vojtech tapasivat Prahan lähettyvillä olevalla lähteellä ja päättivät perustaa sinne luostarin.

Luostari tuhoutui useita kertoja sotien aikoina. Esimerkiksi kuuluisa Valkoisen Vuoren taistelu käytiin aivan luostarin vieressä. Nykyinen luostari onkin peräisin 1700-luvulta ja edustaa barokkisuuntausta. Kommunismin aikana Brevnovin luostarissa ei ollut munkkeja, vaan siellä toimi salaisen poliisin päämaja vuosina 1948-1989. Kommunismin aikaan benediktiinimunkit eivät voineet toimia, koska heidän vakaumuksensa vaatii yhteisöllisyyden, johon ei ollut mahdollisuutta.

Luostarissa on tällä hetkellä 13 munkkia. Heistä kukin toimii omien osaamisalueidensa mukaisissa töissä. Luostarin pääelinkeinoina ovat matkailu ja pienimuotoinen julkaisutoiminta. Luostarin kirkko ja puutarha ovat avoinna yleisölle viikonloppuisin. Vuonna 1969 kaivauksissa luostarin alta kirkon löydettiin vanhan kirkon krypta ja joitakin tallirakennuksia. Roomalaistyyliseen kryptaan pääsee myös vierailemaan. Tallirakennukset peitettiin uudestaan maalla, jotta ne säilyisivät paremmin. Sana ’luostari’ tulee muistaakseni saksankielisestä nimityksestä ’klaster’ (tai jotain sinne päin), joka tarkoittaa suljettua paikkaa (vrt. eng. closed). Luostarit olivatkin alun perin ainakin osittain suljettuja muilta kuin veljestöltä. Brevnovissa tämä alue rajoitetaan nykyisin munkkien asuin- ja oleskelurakennukseen.

Lisää kuvia