Etusivu > Juutalaiskortteli

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Juutalaiskortteli

Kävin opintojeni myötä tutustumassa Prahan keskustassa sijaitsevaan juutalaiseen kasvatuskeskukseen. Se sijaitsee Prahan yhdessä suosituimmassa nähtävyydessä, juutalaiskorttelissa eli Josefovissa. Kasvatuskeskuksessa meille luennoi ihan oikea juutalainen ja niitä pyörii kaupunginosassa muutenkin eli ilmeisesti kaikki heistä eivät ole muuttaneet pois Prahasta. Luento oli tsekiksi, mutta mukavat tsekkiläiset opiskelijat, jotka ovat olleet vaihto-opiskelijoina aikaisemmin, käänsivät suurimman osan englanniksi. Kaksi opiskelijaa olivat erityisen fiksuja, mutta sehän ei ole mikään ihme, sillä he olivat olleet vaihdossa Suomessa (Joensuu) ja Ruotsissa (Umeå).

Luennoitsija jaksoi minua koko tunnin loppuun asti, vaikka kysyin välillä melko visaisia kysymyksiä häneltä ja laitoin hänet melko koville. Mukava kaveri. Paitsi, että kyselimme paljon juutalaisesta kasvatuksesta, kyselimme myös paljon juutalaisuudesta yleensä. Juutalainen kasvatus on hyvin perinteikästä. Pojat ja tytöt on perinteisesti opetettu eri tavalla, mutta nykyään eroja on vähemmän. Yleensä isä opettaa poikaa kahdeksanvuotiaaksi asti. Opetus tapahtuu vanhan testamentin ja sen selitysten pohjalta. Lisäksi isille on tehty kirjoja, joissa opastetaan, mitä ja minkälaisia keskusteluja heidän tulisi käydä poikainsa kanssa. Eipä olisi muuten huono idea suomalaiseenkaan yhteiskuntaan. Kahdeksanvuotiaana pojat menevät kouluun. Ennen opetus tapahtui synagogissa, nykyään oikeissa kouluissa. Tsekeissä on erityiskouluja juutalaisille, joihin muutkin kuin juutalaiset saavat tulla, tosin heidän tulisi osata hieman hepreaa.

Vanha synagooga

Ennen, kun opetus tapahtui synagogissa, myös isät olivat siellä opetettavana samaan aikaan. Tämä teki erityisen hyvää isä-poika suhteelle, koska yhteistä aikaa oli paljon. Koulun jälkeen poikia, siinä vaiheessa jo miehiä, kannustettiin perustamaan yritys, jolla he pystyivät elättämään perheensä. Tytöt saivat mennä kouluun, mutta heitä kannustettiin yleisesti jäämään kotiin ja opettelemaan kodinhoitoa. Nykyään tytöt käyvät koulua. Tosin on muistettava, että juutalaisuus on kovin hajanainen käsite. Erityisesti Israelissa ortodoksijuutalaiset käyttäytyvät perinteisten tapojen mukaan, mutta nykyaikaiset juutalaiset ovat vapaamielisempiä. Koulun jälkeen naiset ja miehet menevät Israelissa armeijaan. Naiset kahdeksi vuodeksi ja miehet kolmeksi vuodeksi. Niin, eikös niitten naisten pitänyt olla kotona. No, ortodoksijuutalaiset saavat Israelissa erillisoikeuden ja heidän ei tarvitse mennä armeijaan, jolloin naiset ja miehet voivat olla kotona. Muut käyvät valtion palveluksessa ja ovat siellä melko pitkän ajan. Tämä ortodoksijuutalaisten erikoisoikeus ärsyttää muita Israelin juutalaisia.

Juutalainen kasvatus perustuu siis paljon vanhan testamentin lukemiseen ja sen tulkintaan. Uutta testamenttia juutalaiset eivät tunnusta. Se on heille eräänlainen ’musta kirja’. Jeesuksesta ei pidetä. Hän ei ole juutalaisuuden mukaan edes profeetta, vaan ihminen joka julistautuessaan jumalaksi oli väärässä. No, täytyy muistaa, että tässäkin tapauksessa löytyy juutalaisia, jotka ovat eri mieltä. Vanhasta testamentista on tehty kommentoituja tulkintoja, jotka ovat paisuneet jo liian laajoiksi. Rabbi eli juutalaisen ’seurakunnan’ ’pappi’ on ainoa, joka saa tehdä näitä tulkintoja. Rabbien asema juutalaisessa yhteisössä on muutenkin erittäin tärkeä.

Luennon jälkeen luennoitsija esitteli meille vanhan synagogan, juutalaisen hautausmaan, juutalaisuusmuseon ja espanjalaisen synagogan. Vanha synagoga on yksi ainoista rakennuksista, jotka ovat säilyneet vanhasta juutalaiskaupunginosasta. Josef II määräsi aikoinaan juutalaisen kaupunginosan suurimmaksi osaksi purettavaksi, koska siellä ei enää asunut juurikaan juutalaisia, vaan alamaailman ihmisiä. Hän rakennutti tilalle uusia hienoja rakennuksia ja kaupunginosa sai nimensä hänen mukaansa – Josefov. Vanha synagoga on varsin koruton ilmestys, ulkoa ja sisältä päin. Hintaakin turisteilta otetaan parisataa kruunua – juutalaiset ovat aina olleet hyviä rahan kanssa. Me pääsimme kaikkiin paikkoihin käytännössä ilmaiseksi, juutalaisen ohjaajamme mukana.

Perinteisessä juutalaisessa synagogassa on seitsemän ikkunaa. Tässä on lisäksi kaksi pientä pyöreää ja yksi pieni keltainen neliskulmainen ikkuna. Aamurukoukset saa suorittaa vain silloin, kun aamun ensimmäiset auringonsäteet tulevat pienestä ikkunasta sisälle. Meitä huvitti kovasti, koska kaikki miehet joutuivat laittamaan sellaisen perinteisen juutalaisen kipan päähänsä synagogaan mennessään. Saimme sellaisen paperisen, koska meillä ei ollut omia. Tämä johtuu siitä, että juutalaisen tavan mukaan miesten tulee rukoilla synagogassa ja rukoilu tapahtuu aina hattu päässä. Naisten taas ei välttämättä tarvitse rukoilla synagogassa, joten heidän ei ole välttämätöntä pitää lätsääkään päässä. Juutalaisen ajattelutavan mukaan miehet ovat niin ’pahoja’, että heidän tulee rukoilla. Naisilla taas on luonnostaa sisällään sitä jotakin, mikä tekee heistä niin fiksuja ja filmaattisia, eikä heidän tarvitse enää vaivautua rukoilemaan. Kuulostaa jotenkin tutulta.

Juutalaisessa synagogassa ei ole kuvia. Siellä on penkkejä ja raamatuntelineitä. Keskellä on koroke, jossa rabbi joskus työskentelee. Suurimmaksi osaksi rabbi lukee Vanhaa Testamenttia edessä, pienessä montussa. Juutalaisuuden mukaan, rukous nousee ylös taivaisiin alhaalta, joten synagogiin mennään usein alaspäin ja siksi myös rabbi seisoo lattiasyvennyksessä. Syvennyksen vieressä on muutama penkki. Vasemmanpuoleisin on varattu niille pojille, joilta aiotaan leikellä pippeli ja siinä vieressä olevaan penkkiin on tehnyt varauksen profeetta Elias. Muut penkit synagogassa ovat vapaasti varattavissa pientä maksua vastaan. Näin varmistat, että sinulla on koko kauden hyvät näköalapaikat. Perinteisesti tosin parhaat paikat menevät tärkeimmille hepuille ja tavalliset ihmiset saavat vain takarivin paikkoja. Rabbin syvennyksen edessä on verhot, joiden takana on ovet, joiden takan säilytetään pyhiä kirjoja. Vanha synagoga yrittää jäljitellä sitä yhtä Jerusalemissa. Sana synagoga muuten tarkoittaa ’yhteistä’ tai ’yhteen kokoontumista’, mikä ilmaisee, että synagogia käytettiin ennen myös muihin yhteisiin kokoontumisiin. Mikäli et ole älyttömän kiinnostunut juutalaisuudesta, en suosittele vierailua vanhaan synagogaan. Käy sen sijaan espanjalaisessa synagogassa. Se on paljon hienompi ja samalla saat lukea juutalaisuuden ja antisemitismin historiaa ja näetpä vielä muutamia aarteitakin.

Juutalainen hautausmaa

Juutalainen hautausmaa olikin varsin erikoinen ja kummitusmainen paikka. Koska juutalaiskortteli oli pieni eristetty alue, on hautausmaakin pieni. Ihmisiä haudattiin kerroksittain, kunnes hygieniasyistä heitä alettiin hautaamaan kaupungin ulkopuolelle. Nykyään hautausmaalla on enää vanhoja hautakiviä, joista vanhimmat ovat 1400-luvulta. Kaikki puiset hautamuistomerkit ovat maatuneet. Kiviset hautamuistomerkit olivatkin ennen merkki varallisuudesta. Uusiakin tuttavuuksia on hautausmaalle haudattu, muun muassa Frans Kafka. Hautakivet on jätetty ilman hoitoa. Ne on osittain kasvillisuuden peitossa ja monesti varsin vinossa. Tuntui oudolta, kun hautausmaan pienillä käytävillä oli jatkuva turistien virta. En olisi halunnut olla siellä ja toivoisin, että kukaan muukaan ei menisi. Hautausmaat eivät ole mitään huvipuistoja. Tämä tosin ei haitannut paikallista juutalaisyhteisöä. Syyksi he kertoivat, että kukaan haudattujen omaisista ei enää ole elossa tai käy heitä muistelemassa. Itse luulen, että raha on kuitenkin ollut se ratkaiseva tekijä.

Kafkan lisäksi hautausmaalla on toinenkin kuuluisa hauta, rabbi Löwen hauta. Legendan mukaan Löw loi maasta Golemin, hirviön joita esiintyy keskieurooppalaisissa tarinoissa. Se oli ihmisen muotoinen jättiläinen, jolle rabbi Löw antoi elämän laittamalla jonkinlaisen ihmepallon sen otsassa olevaan reikään. Golem oli rauhaisa hirviö, kunhan sillä oli koko ajan jotakin tekemistä. Voimiensa vuoksi se saikin paljon hyvää aikaiseksi, kunnes kerran siltä loppui työt. Tällöin se lähti kaupungille riehumaan ja taisipa tehdä aika paljon tuhoja. Rabbi kutsuttiin hätiin ja hän vei Golemin kotiin, otti tältä ihmepallon pois päästä ja ei laittanut sitä sen koommin takaisin. Rabbi Löwin hauta on juutalaisen hautausmaan vierailluin paikka. Ihmiset käyvät viemässä sinne toivomuslistojaan, jotka he laittavat hautakiven päälle ja asettavat pienen kiven painoksi. Sitten niiden toiveiden pitäisi toteutua. Tosin epäilen, että ne jotka oli kirjoitettu paikallisen bussilipun takaosaan, saavat odottaa hieman muita toiveita kauemmin. Tarina myös kertoo, että Golemikin olisi haudattu jonnekin hautausmaalle tai sen lähistölle. Minä ilmoitin olevani vapaaehtoinen etsimään sitä, mutta jostain syystä he eivät innostuneet asiasta.