Etusivu > Finsko-Nemetský Club

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Finsko-Nemetský Club

Kaarlen yliopistossa toimii Erasmus klubi, johon kaikki halukkaat ulkomaiset opiskelijat voivat osallistua. En kyllä suosittelisi osallistumaan. Klubi on selvästikin määrätty perustettavaksi ja sen toteuttajiksi ovat joutuneet opiskelijat. Tšekillä on paha tapa delegoida asiat aina jollekin toiselle, yleensä hierarkiassa alemmalle henkilölle. Työpaikoilla tuntuu olevan johtajia, heidän apulaisjohtajiaan, ja heidän apulaisjohtajiaan, ja heidän johtamiaan johtajia, ja sitten kuitenkin asiaasi lopulta hoitaa joku talonmiehen apulainen.

No, me emme vähästä hätkähtäneet, vaikka Erasmus klubi ei ollutkaan hyvin organisoitu, vaan pidimme hauskaa. Organisointi nimittäin rajoittui siihen, että meidät vietiin baariin. Ja siitä sitten se. Vau, emmepä olisi itse täällä osanneetkaan mennä baariin. Ensimmäiselle ja viimeiselle tapaamiselle tuli vain suomalaisia ja saksalaisia. Suomalaisten onneksi nämä saksalaiset olivat erittäin mukavia ja olimme jo itse asiassa tutustuneet heihin aikaisemmin, koska he asuvat samassa rakennuksessa kanssamme. Nämä samat saksalaiset tuntuvat putkahtelevan aina samaan paikkaan kuin me, joten päätimme ottaa oikeuden omiin käsiimme. Päätimme muuttaa Erasmus klubin nimen Finsko-Nemetský Clubiksi, mikä tietenkin tarkoittaa suomalais-saksalaista klubia.

Saksalaisista turisteista on tullut kuva tökeröinä ja maiden omia tapoja kunnioittamattomia lurjuksia. Iloksemme saimme todeta, että ainakin nuorempi sukupolvi ei enää noudata tätä linjaa. He jopa puhuivat erittäin hyvin englantia, yksi jopa venäjää. Se on hämmästyttävää varmasti myös tšekeistä, jotka alkoivat aikoinaan kutsua saksalaisia sanalla ”nemetský”, joka tulee sanoista ”ne” ja ”mse” eli suoraan käännettynä ”ei puhu”, mikä tarkoittaa mykkää. Nimitys johtui siitä, että Tšekin alueella asuvat saksalaiset eivät viitsineet opetella puhumaan tšekin kieltä. Näyttää kuitenkin siltä, että nämä kansalliset luonteenpiirteen yleistykset eivät enää pidä paikkaansa nykyajan maailmassa.