Etusivu > Narodni Divadlo

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:


Narodni Divadlo

Ensimmäinen visiitti Prahan kansallisteatteriin tapahtui Joutsenlampi –baletin merkeissä. Näin suomalaiseen hintatasoon tottuneelle paikalliset opiskelijaliput oopperaan ja balettiin ovat suorastaan ilmaisia. Baletista jouduimme pulittamaan peräti 30 Kc eli noin euron ja oopperasta hiukan enemmän – n. 2-3 euroa. Paikat ovat luonnollisesti sieltä hiukan korkeammalta, mutta ainakaan Narodni Divadlossa se ei juuri haitannut.

Ja takaisin Narodni Divadloon. Rakennus seisoo aivan Vltava-joen rannassa ja on muita korkeamman tähtikattoisen profiilinsa takia helppo tunnistaa ympäröivien upeiden rakennusten massasta. Ilta-aikaan Kaarlen sillalta saattaa nähdä erityisesti valaistun Divadlon varsin hyvin. Narodni Divadlolla on aivan erityinen historia. Se rakennettiin 1800 –luvun loppupuolella kansalaiskeräyksellä saadun rahoituksen turvin. Juuri ennen avajaisia 1881 teatterirakennus kuitenkin paloi maan tasalle. Muutama vuosi tulipalon jälkeen teatteri rakennettiin uudelleen nykyiseen muotoonsa.

Teatterin sisäänkäynti on Národni –kadun varrella. Raskaiden oviverhojen takaa paljastuu isohko ala-aula, jossa voi jo aistia juhlan tuntua viittapukuisen henkilökunnan tarkastaessa lippuja. Paikkamme sijaitsevat toisessa galleriassa, jonne päästäkseen on kiivettävä tolkuton määrä portaita.

Narikkakuvioiden jälkeen pääsemme vihdoin sisään itse teatterisaliin. Tottumattomalle jyrkkänä kohoavat katsomot ovat jotain aivan ihmeellistä. Jokainen rivi on puoli metriä edellistä korkeammalla, joten esteetön näkymä estradille on taattu sieltä viimeiseltäkin riviltä, mistä minä löysin paikkani. Kattokruunujen tasolta onkin hyvä tarkastella koko teatterin yleisilmettä. Penkit, kaiteet ja seinät on verhottu punaisella plyysihilla ja kultaisilla koristeluilla. Kattofreskot ja upea esirippu ovat paikallisten taiteilijoiden taidonnäytteitä parhaimmillaan. Kymmeniä metrejä alempana orkesteri virittelee jo soitimiaan odotellessaan yleisön saapumista.

Baletti itsessään on huikaiseva ja sopii rakennuksen luonteeseen. Parhaiten mieleen jäivät kuuluisa pienten joutsenten tanssi toisesta näytöksestä ja kolmannen näytöksen lukuisat huikeat tanssiesitykset. Tarinana Joutsenlampi on aika surullinen, mutta esityksenä erittäin innostava.