Etusivu > Visit to Kutná Hora

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Luu kurkussa Kutná Horassa

UNESCOn maailmanperintölistaltakin löytyvä Kutná Hora sijaitsee n. 70 km itään Prahasta. Kaupunki on hyvien liikenneyhteyksien varrella ja niinpä junamatka sinne ei kestä kuin vajaan tunnin. Aamulla kun lähtee liikkeelle ehtii hyvin illaksi takaisin kotiin.

Kutná Hora on tullut kuuluisaksi hopeakaivostensa ansiosta. Se perustettiin 1200 luvulla, jolloin paikan kaivokset tuottivat noin kolmanneksen koko Euroopan hopeasta. Kaivostoiminta loppui 1700-luvulla. Nykyään kaivoksiin pääsee opastetulle kierrokselle ja kaupungista löytyy jos jonkinlaista kaivostoimintaan liittyvää museota ja näyttelyä.

Pyhän Barbaran katedraali

Kutná Horassa on oikeastaan kaksi todella mielenkiintoista kohdetta kaivostoiminnan ohella. Toisen, Pyhän Barbaran katedraalin, varsinainen rakentaminen alkoi 1388 ja kesti muutaman vuosisadan. Lopullisesti kirkko valmistui ilmeisesti vasta 1900 –luvun alkuvuosina.

Se on yksi Euroopan kauneimmista böömiläistä gotiikkaa edustava kirkko, jolle tunnusomaista ovat kolme telttamaista kattorakennetta. Sisältä löytyvät mm. upeat urut ja paljon kauniita lasimaalauksia. Pyhä Barbara on kaivosmiesten suojeluspyhimys ja niinpä kirkossakin on havaittavissa kaivostoimintaa esittäviä maalauksia ja valkoisiin pukeutuneen kaivosmiehen patsas. Ihmeellistä kyllä (eli ei yhtään) kirkkoon oli sisäänpääsymaksu. Ei ihme, että suurin osa Tšekkiläisistä on ateisteja. Kuvaaminen kirkossa oli kiellettyä, joten eivät he ilmeisesti rippijuhliakaan pidä kirkoissa.

Luukappeli

Vielä huomattavasti mielenkiintoisempi paikka on Kaikkien Pyhien kappeli Cistereian luostarin hautausmaalla Sedlecin kaupunginosassa. Tarina kertoo, että 1278 kuningas Otakar II lähetti luostarista apotti Henryn Jerusalemiin. Palatessaan Pyhästä maasta, Henry toi mukanaan hiukan multaa Golgatalta ja ripotteli sen hautausmaalle. Näin hautausmaasta muodostui osa Pyhää Maata ja ihmiset eripuolilta Eurooppaa halusivat tulla haudatuiksi sinne. Ruttoepidemian aikaan 1318 n. 30 000 ihmistä haudattiin hautausmaalle. Vuosisata myöhemmin Hussilaissodat täyttivät lisää hautausmaata. Itse kappeli on rakennettu 1300-luvun loppupuolella ja sen sisustukseen on käytetty sangen erikoista materiaalia – massoittain ihmisten luita.

Ensimmäiset luutaideteokset – pyramidit - teki puolisokea munkki vuonna 1511. Myöhemmin Schwarzenbergit saivat luostarin omaisuuden haltuunsa ja he antoivat puunveistäjä Frantisek Rint:lle tehtävän koota luista uusia taideteoksia. Arvioidaan, että kappelissa saattaa olla jopa 40 000 ihmisen luut. Rintin aikaansaannoksia ovat mm. keskellä kappelia oleva valtava kattokruunu, josta löytyvät kaikki ihmiskehon luut. Kruunun alla on sisäänkäynti kappelin kryptaan. Vasemmassa siivessä on myös luista tehty Schwarzenbergin suvun vaakuna. Lisäksi löytyy mm. ristejä ja iso ehtoolliskalkki. Näkymää kirkossa ei oikeastaan voi sanoin kuvailla. Jotenkin koko ilmestys on niin absurdi ettei sitä osaa edes inhota. Viritelmä on kyllä aika kaukana kirkosta, mieluummin mieleen tulee kalmisto tai omituinen museo. Tällaisista paikoista fantasiamaailmojen tarinat necromancereista ja necropoliksista ovat saaneet alkunsa. Kirkossa pidetään jumalanpalvelus ainoastaan kerran vuodessa kiitospäivänä.


Lisää kuvia Kutná Horasta