Etusivu > Menza

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:


Menza

Ympäri Prahaa voi löytää menzoja, jotka ovat opiskelijaruokaloita. Ruoka näissä on yksinkertaista, mutta sitä saa riittävästi. En vieläkään tajua mikä näiden laitokselta saatavien kuponkien merkitys on, mutta ei se ole ihmekään, en ole aivan yhtä nopea tajuamaan asioita kuin Tšekkiläiset. Laitokselta saa vihon, joka on täynnä numeroita. Sitten kun menee menzaan syömään, nämä kupongit vaihdetaan toiseen kuponkiin tai kuittiin ja annetaan vähän rahaa. Se uusi kuponki taas annetaan jonossa ollessa ruokaa jakaville tyypeille ja voilá – edessäsi on ruokaa.

Sen olen jo keksinyt, että jokaista kuuta varten vihossa on yksi lappu. Jokaisessa lapussa on numeroita yhdestä kymmeneen ja ne tarkoittavat ruoka-annosten määrää, jotka olet oikeutettu saamaan. Jos annat lapun, jossa lukee kymmenen, sinun ei tarvitse syödä kymmentä annosta ellet niin halua, vaan saat vaihdossa pienempinumeroisia kuponkeja. Sitä en ole vielä tajunnut, että miksi numeroiden summaksi tulee joka kuun kohdalla 60. Se tarkoittaisi, että voisin syödä kahdesti päivässä joka päivä, mutta vaatisi pienen ihmeen, että meikäläisen mahaan tungettaisiin kaksi lautasellista ruokaa siinä kolmen tunnin aikana, jonka useimmat menzat ovat auki. Se tarkoittaa, että sinulle jää useita kuponkeja jaettavaksi ystävillesi ja menzat ovat paikkoja, joissa opiskelijoillakin on varaa pröystäillen tarjota ruokaa kavereille ja kavereiden kavereillekin. Ruoka maksaa noin 30 Kc, mikä tekee noin yhden euron. Useimmissa paikoissa voi jopa valita muutamasta ruokalajista. Ota sitä mikä näyttää parhaimmalta, koska et voi tietää mitä niissä on ellet taida tšekin kieltä.

Hyvä juttu näissä ruokaloissa on, että niissä saat tavallisia ja perinteisiä tšekkiläisiä ruokia. Jos menisit tavalliseen ravintolaan saisit maksaa kymmenkertaisesti, no ainakin kolminkertaisesti, näistä samoista ruoista. Voin kuvitella, että amerikkalaisille ja brittiläisille pullamössölapsille vierailu paikallisessa menzassa on heidän viimeisensä, koska siellä ei tarjoilla pizzaa ja hampurilaisia. Tällaiselle tavalliselle suomalaiselle maalaispojalla, joka on tottunut syömään mitä ikinä löytyy liiemmin napisematta, ruoka on aivan hyvää. Ennen tuloamme kuulimme, että ruoka menzoissa olisi pahaa, mutta en voi yhtyä siihen. Vain ruoan kanssa tarjoillut juomat ovat ihmeellisiä. Yleensä saa vain haaleaa teetä, jos oikein onnistaa niin saa kuumaa teetä. Joskus olen nähnyt jopa vettä tarjoiltavan. Hyvä puoli teessä on, että se on keitetty, jolloin sitä on turvallisempaa juoda. Toisaalta omien juomien tuominen menzoihin on sallittua ja hyvä olut ei ikinä lopu täältä juomalla.

Bon apetit!


Kolej Hostivarissa on mukava menza, johon kannattaa käydä tutustumassa.

Kuvia menzoissa tarjottavasta ruoasta