Etusivu > Universitas Kalorium

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:


Universitas Kalorium

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta Tsekki? No halpa kalja tietenkin – ja hyvä ruoka. Kyllä vaan, ruoka on aivan erinomaisen hyvää yhä edelleenkin ja se on jopa ravintoloissakin niin edullista että kotona tekemisen kynnys on aika korkealla. Paikallisia menzoja eli opiskelijaruokaloita on usein moitittu huonosta ruuasta. Todeta kuitenkin täytyy että menzoissakin ruoka on ihan hyvää ainakin hintaansa nähden. Vertailukohta kulinaristisiin ravintoloihin on vain niin lähellä, että valintatilanteessa sitä helposti kääntyy yleensä huomattavasti viihtyisämmän ravintolan puoleen. Hintaeroakaan ei tule välttämättä kuin muutama euro ja sillä kuitenkin saattaapi saada sen halvan kaljankin mahtumaan mukaan laskuun ylisokeroidun ja alilämpöisen ruokajuomateen sijaan.

Seuraavassa muutamia tšekkiläisiä perinneruokia:


Pochoutkove ”vepro-knedlo-zelo”

Kuvittele mielessäsi savustetun sianlihan ja herkullisten kastikkeiden tuoksu. Lautasen yläreunassa on erilaisia knedlikejä (knedliky, myky) eli keitettyjä taikinapallukoita tai -viipaleita. Vaaleammat on tehty jonkinlaisesta sämpylätaikinasta, keskellä olevat perunasta ja viimeisen rakennusaineksista ei ole hajuakaan. Hyvälle ne maistuivat kaikki, joskin henkilökohtainen suosikkini on perunainen versio. Sianlihapihvejä ja taivaallista kaalisalaattia. Kaikki tämä kruunataan punaviinillä.

Lounas 83 Kc = 2,8 €, Viini 36 Kc = 1,2 €Bramborák – Valkosipulilla maustettu perunaohukainen

Perunapannukakku on nimestään huolimatta aivan täysverinen pääruoka. Tässä versiossa pannukakun väliin on ujutettu lisäksi herkullista sianlihaa. Epämääräisen näköinen mutta taivaallisen hyvä sapuska, jota kannattaa maistaa mikäli kohdalle sattuu. Salaatit täällä tuntuvat olevan lähinnä koristeita ainakin määrästä päätellen. Tämän ruuan kanssa olut on ainoa oikea vaihtoehto, sillä suolainen ruoka saa janon heräämään äärimmilleen ja tuon janon tainnuttamiseen tarvitaan vähintäänkin puolilitraa nestemäistä elintarviketta.

Lounas 83 Kc = 2,8 € , Olut 24 Kc/0,5 l = 1,1 €


Smašený sýr - Fried Cheese – Paistettu juusto

Jos matkaa Tšekissä ja missaa tämän on todella onnistunut. Rasvassa käristetty juustopihvi tarjoillaan yleensä (ranskalaisten)perunoiden ja tatar-kastikkeen kera. Tämä oikea kalorinlaskijan painajainen kuulostaa hiukan oudolta, mutta on kyllä taatusti hyvä.

Muuta mielenkiintoista syömisestä Prahassa

Muista varoa ravintoloita, joissa on kattausmaksu tai tippi sisällytetään ruuan hintaa. Tämä on aika varma merkki linssin viilaamisesta, sillä yhdenkin tällaisen pikkuisen maksun hyväksyminen johtaa yleensä muihinkin pieniin ylimääräisiin maksuihin. Ikkunassa ilmoitettu aterian hinta saattaa lopullisessa laskussa helposti kohota kaksinkertaiseksi.

Tšekissä myös pubit tarjoavat ruokaa ja ovat yleensä meikäläisessä mittapuussa ihan kunnon ravintoloita. Siispä Budwaiser tai Pilsner –merkiltä kannattaa suunnata sisään siihen ulospäin epämääräisen näköiseen loukkoon ja vilkaista menua. Hyvää ruokaa sopivaan hintaan on kohtuullisen varma lopputulos, jos sattuu saamaan tolkkua tšekinkielisestä ruokalistasta.