Etusivu > Maisteripromootio

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:


Maisteripromootio

Kuningas Kaarle IV perusti Kaarlen yliopiston vuonna 1348 ja se on Keski-Euroopan vanhin yliopisto. Laitoksemme johtaja Marie Cerna kutsui kaikki vaihto-oppilaat halutessaan seuraamaan Kaarlen yliopiston maisteripromootiota, joka pidetään vain kahdesti vuodessa. Koska yliopisto on niin vanha, myös maisteripromootion etikettikin oli vanha. Tilaisuus oli täynnä vanhoihin keskiajalta periytyviin vaatteisiin pukeutunutta yliopiston henkilökuntaa. Tämä juhla oli huomattavasti juhlavampi kuin Suomen vastaava. Juhla pidettiin Kaarlen yliopiston vanhimmassa rakennuksessa, nimeltään Carolinum, jonka yliopisto sai vakituiseen käyttöönsä vuonna 1366.


Promoottori Doc.Dr. Marie Cerna

Tilaisuuden alkaessa tulevat maisterit kävelivät saattueessa juhlavieraiden läpi. Heidän jälkeensä tuli arvojärjestyksessä yliopiston henkilökunta, arvokkaimman tullessa viimeisenä. Tilaisuus oli lyhyt, ei tunneittain puheita niin kuin Suomalaisissa juhlissa on tapana ja siinä ylennettiin maistereiksi Pedagogisen tiedekunnan opiskelijoita. Ensin tiedekunnan hallituksen edustaja Marie Kubinova piti puheen. Tiedekunnan hallituksen edustajat ovat joko dekaaneita tai varadekaaneita. Tämän jälkeen kaikki ylennettävät maisterit esittäytyivät yliopiston hallituksen edustajalle, jona voi toimia yliopiston rehtori tai yksi hänen kuudesta vararehtoristaan. Tässä tilaisuudessa hallituksen edustajana toimi tohtori Stanislav Stech.

 

Kuuntele klassikko Gaudeamus Igitur

Promoottorina toimi laitoksen johtaja Marie Cerna. Kaikilla yliopiston ja laitosten johtajilla on kunnia pitää kultaista ketjua kaulassaan. Hän jakoi kaikille uusille maistereille sinisen samettisen putken, jossa lienee heidän maisterin todistuksensa. Taustalla soi urkujen säestyksellä Gaudeamus Igitur –kappale. Promootioon lisäväriä toivat kuninkaan näköiset hemmot, jotka olivat luultavasti ennen vartioita, nykyisin rekvisiittaa. Heillä oli kivan näköiset kullatut valtikat, joista yhtä kaikki maisterit kävivät vuorotellen hipaisemassa. Vaikka tilaisuus olikin ymmärrettävästi tšekiksi ja emme ymmärtäneet siitä pätkääkään, oli sitä ilo katsella. Ihan kiva perinne ja juhla oli hieman samanarvoinen kuin suomalaiset ylioppilasjuhlat ovat.

Lisää kuvia

Video (Mpeg 5,9 Mb - tiedetään, se on väärin päin)