Etusivu > Uusi osoite

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:


Uusi osoite

Olemme muuttaneet. Uusi osoitteemme on Arkkipiispan palatsi, Prahan linnan vieressä, Tsekissä. Jatkossa postit voi osoittaa sinne...

Aamulla 17.2.2005 suuntasimme kohti Prahan linnaa. Tällä kertaa emme kuitenkaan olleet menossa itse linnaan vaan Arkkipiispan palatsiin. Oli hauska katsella, kun turistit ottivat kuvia, ja itse tiesi pääsevänsä paikkaan, joka oli yleisöltä suljettu. Arkkipiispan palatsi sijaitsee aivan Prahan linnan edessä. Rakennus on restauroitu ulkoa ja sisältä, ja on upea näky. Wow!

Kaarle IV tuli kuninkaasi 1344 ja hän perusti Kaarlen yliopiston 1348. Tšekki on ollut katolisten ja protestanttien yhteenottopaikkana useita kertoja. Vuonna 1661 kaikki arkkipiispat olivat protestantteja. Ensimmäinen arkkipiispa oli Maltan ritareiden johdossa. Nämä ritarit olivat erittäin rikkaita ja pystyivät rakentamaan arkkipiispan palatsin.

Saimme kutsun kurssille nimeltä kristillisyys Tšekeissä, jossa oli vuorossa vierailumatka Arkkipiispan palatsiin. Kurssin seuraava vieraileva luennoitsija oli arkkipiispan sihteeri herra Kofron. Hän esitteli meille palatsin. Ensin kävimme yllättäen rakennuksen katolla, josta avautui mahtava näköala koko Prahaan. Ei ihan joka turistin kuvauspaikkoja.

Arkkipiispan talon katolta näkyy Prahan ensimmäinen silta, Kaarlen silta, jonka Hussilaiset joukot tuhosivat 1420. Sillalla ja palatsissa sijaitsi suuri kokoelma Rudolf II keräämiä pronssipatsaita, jotka ruotsalaiset varastivat sodan aikana 1648. He ottivat myös kardinaalin panttivangiksi ja saivat hänestä rahaa.

Katolta näkyi myös Prahan Eiffel-torni, joka on todella kopio Pariisin tornista. 1800-luvulla tuli muutama turisti takaisin Pariisista ja olivat todella ihastuneita. Siksi he teettivät pienoismallin Eiffel-tornista, joka oli yhden kuudesosan alkuperäisestä ja se rakennettiin kolmessa kuukaudessa 1891. Tornin luona on järjestetty näyttely vuosina 1791, 1891 ja 1991. Palatsin edessä on rakennus, jonka facé näkyi laajalti Prahassa. Se rakennettiin Napoleonin aikaan. Se oli silloin paljon näkyvämpi. Kirjekuorimainen talo vieressä on renessanssiajalta. Sen kuviot ovat kopio Italian Florensista, jossa on samanlainen kivirakennus. Tämän talon kuviot jäljittelevät kuvioiden valoja ja varjoja.

Tämän jälkeen vuorossa oli maalauksilla kultauksilla koristellut salit ja pieni kappeli. Saimme jopa tietoomme yhden salaisen käytävän, joka avautui vanhasta kamiinasta, jottei meidän seuraavalla kerralla tarvitsisi kulkea vastaanoton kautta. Samaisessa talossa kuvattiin myös aikoinaan osia elokuvasta Amadeus, joka kertoi Mozartin elämästä. Mozart piti paljon Prahasta. Muutamien hänen teostensa ensi-illat olivat Prahassa ja kirjoittipa hän jopa oman klassisen teoksen Prahalle. Elokuvassa Mozart juoksenteli koristelluilla käytävillä.

Tutustumiskierroksen jälkeen arkkipiispan sihteeri tarjosi meille kahvit piispan kokoushuoneessa ja luennoi Tšekin kristillisyyden historiasta. Itse pappaa emme tavanneet. Ehkäpä livahdamme jonkun kerran salaoven kautta morjestamaan. Sillä välin joutuu tulemaan toimeen ilman neuvojamme.

Arkkipiispan sihteerillä oli mielenkiintoisia tarinoita kerrottavanaan. Hän kuului Neuvostoliiton ja kommunismin aikana salaiseen kristilliseen järjestöön, jossa oli mukana paljon oppineita, mutta myös tavallisia ihmisiä. Järjestö toimi ns. maan alla ja sen tehtävänä oli pitää huolta kirkkorakennuksista ja sanan levittämisestä Tšekeissä. Erilaiset uskontosuuntaukset ovat ryöpytelleet maata useasti, koska sijainti keskellä eurooppaa asettaa tsekin juuri idän ja lännen sekä katolisen että reformoitujen kirkkojen taistelutantereeksi. Se on ehkä yksi syy, miksi tšekkiläisistä monet ovat ateisteja tai muodollisesti kirkkoon kuuluvia. Kansa on yksinkertaisesti menettänyt uskonsa eri kirkkoja kohtaan.

Luennosta nousi esiin mm. katolisen papin ja Kaarlen yliopiston rehtorin (?) Jan Husin uskonpuhdistus ennen Martin Lutheria. Sen johdosta Tsekissä toimii vieläkin pieni ryhmä Husilaisia. Luonnollisesti uskonpuhdistukseen vaikuttivat myöhemmin juuri mm. Lutherin ajatukset.

Lisää kuvia uudesta asunnostamme: